17:14, tor, 17. Sep

Na mariborski seji sprejete spremembe občinskega proračuna za letos





Mariborski mestni svetniki so danes sprejeli prvi rebalans letošnjega proračuna občine, ki se znižuje za dva milijona na 187,3 milijona evrov. Med drugim so potrdili tudi možnost imenovanja dveh častnih občanov letno, pri čemer mora biti vsaj ena ženska.

Omenjeni sklep po besedah župana Saše Arsenoviča odpira možnost, a ne zavezuje, da lahko Mestna občina na leto imenuje dva častna občana. A takrat mora biti obvezno vsaj eden izmed njiju ženska.

Doslej so lahko podelili le eno takšno najvišje priznanje občine in doslej sta to prejeli le Magdalena Tovornik in Zora Janžekovič. “Mislim, da so ženske bistveno več prispevale k razvoju tega mesta,” je dejal župan.

V prid nežnejšemu spolu gre tudi sprememba statuta občine, ki jo je predlagala Lista kolesarjev in pešcev in vnaša v njegovo besedilo poleg moške še žensko slovnično obliko. “Menimo, da je čas, da tako simbolično odpremo vrata enakopravnosti občankam, županjam, funkcionarkam, direktoricam in tako dalje. Želimo si, da bi v tem duhu nadaljevali tudi pri pripravi in spremembah vseh ostalih aktov mestne občine, ki so podrejeni statutu,” je dejal predstavnik liste Josip Rotar.

Rebalans proračuna

Z danes sprejetimi spremembami občinskega proračuna za letos se ta po besedah vodje občinskega urada za finance in proračun Mateje Cekić s 189,3 milijona evrov znižuje na 187,3 milijona evrov. “Gre za manjše spremembe znotraj proračuna oziroma prerazporejanje med različnimi postavkami zaradi sprememb v dinamiki izvajanja projektov,” je dejala.

Iz proračuna so med drugim umaknili predvidena sredstva za nakup hotela Arena pod Pohorjem, saj je občina dosegla dogovor s kupcem glede parkirišč in dovozov. Za tri milijone evrov se znižujejo sredstva za izgradnjo Centra Rotovž, dodatna sredstva pa so zagotovljena za obnovo Dvorane Tabor, Mariborskega otoka, OŠ Gustava Šiliha in OŠ Tabor, parkirišča na Lavričevi, Koroški most in Pohorje, električne polnilnice in ureditev mesno-mlečnega paviljona na osrednji tržnici.

Mestni svetniki so potrdili ceno storitve 24-urne dežurne pogrebne službe v občini, ki je s 169 evri na prevoz po besedah direktorice Pogrebnega podjetja Maribor Lidije Pliberšek ena najnižjih v Sloveniji. Gre za prevoz pokojnika od kraja smrti do hladilnih prostorov, mestni svet pa je že na prejšnji seji podelil koncesijo za to omenjenemu javnemu podjetju.

V skladu s spremembo statuta javnega zavoda Energetska agencija za Podravje se bo ta preimenovala v Energetsko podnebno agencijo za Podravje, a še vedno s kratico Energap. Ob tem tudi uradno pridobiva dodatne naloge na področju prilagajanja podnebnim spremembam.

Kako se uresničuje participativni proračun?

Neva Pipan iz kabineta župana je predstavila uresničevanje projekta participativnega proračuna. K temu je občina po dveh neuspešnih poskusih pristopila v letu 2020 in za izglasovane projekte namenila v dveh letih skupno pol milijona evrov. Od 44 izglasovanih projektov ne bo izveden le en projekt, to je postavitev prosojne table na Piramidi z izrisom nekdanjega gradu, za katero niso našli izvajalca. Med drugim so postavili nova igrala, igrišča, koše in pitnike ter uredili več tematskih poti.

Medtem se začenja nov cikel participativnega proračuna. Predvidoma aprila bodo lahko občani podali svoje predloge za izvedbo v naslednjih dveh letih, glasovanje o njih bo oktobra. Po Arsenovičevih besedah bodo za te projekte namenili še več denarja kot doslej.

Mestni svetniki so se na koncu današnje seje še seznanili s končnim poročilom notranje revizije poslovanja javnega zavoda Športni objekti Maribor in urada za šport med leti 2018 in 2020. Ta je na uradu pokazala nepravilnosti pri izvajanju razpisov in dodeljevanju denarja športnim društvom (neobjava razpisnih dokumentov in rezultatov, dodeljevanje sredstev še pred zaključkom razpisa, nasprotje interesov pri nekaterih članih izbirne komisije), na zavodu pa nepokritje presežka odhodkov nad prihodki iz preteklih let ter zapadle obveznosti do dobaviteljev.

Preoblikovanje Športnih objektov

Milan Mikl iz Liste Franca Kanglerja – NLS je bil kritičen, saj revizija po njegovih besedah ni zajela vseh problematičnih točk. Po besedah Primoža Juharta iz Liste za pravičnost in razvoj (LPR) pa je potrdila njihova lanska opozorila, zato je ponovno pozval k odstopu podžupana, pristojnega za področje šport, kar je Samo Peter Medved.

Ta je ponovno odgovoril, da so od začetka trenutnega županskega mandata leta 2018 naredili velike korake v smeri ureditve področja. “Naredili smo ogromno reda. Zakaj bi odstopil zaradi nečesa, na kar sem ponosen,” je dejal.

Tudi sedanji vodja urada za šport Darko Zarič je poudaril, da so nepravilnosti sproti odpravljali, kar potrjuje tudi revizijsko poročilo. Prav zato, ker model financiranja Športnih objektov ni bil ustrezen, so se odločili za njegovo statusno preoblikovanje v Šport Maribor, je dejal.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.