00:25, ned, 7. Jul

Iskrena izpoved Ane o boju z rakom: Ko daš lase stran, se začne prava zgodba, pravo zdravljenje. Svež začetek, pripravljen si na borbo”





Govorili smo z Ano Gobec, ki je zbolela za rakom na bezgavkah. Odkrito je spregovorila o trenutnih, ko se je soočila z diagnozo, zdravljenju in obdobju danes.

“Je v bistvu rak limfatičnega sistema oz. rak na bezgavkah. Najpogosteje zbolijo mladi med 15. in 34. letom starosti in potem po 50. letu starosti. Ima visoko ozdravljivost, kar 75 procentov pacientov se do življenjsko ozdravi,” je povedala. Najbolj tipičen znak je povečana bezgavka nad ključnico: “Meni se je naredila praktično čez noč. Kot da bi imela ping pong žogico. Nič me ni bolela.” Tekom diagnostike sem ugotovila, da so se skoz kazali znaki, ki jih ni pripisovala bolezni. Pogosto je bila utrujena, veliko je pokašljevala, se potila.

Najprej je mislila, da se je prehladila, a po tednu dni je obiskala zdravnico, ki jo je takoj napotila naprej. “Stara sem bila 22-let, imela sem še otroško zdravnico, mislim, da je vedela zakaj se gre, a me ni želela prestrašiti, dejala je, da najprej narediva vse preiskave, preden zaključimo diagnozo.”   

“Strah pred neznanim. Ne veš kaj te čaka”

“Pred sabo imaš odprte roke, lahko bi delala kaj bi želela, a morala sem se odločiti za eno in edino pot. Zdravljenje. Najtežje je, ker moraš predelati to s svojimi najbližjimi. Ključen je pogovor, z najbližjimi, prijatelji, da daš skrbi iz sebe. In mene je to rešilo,” pove.

“Tekom časa, ko sem čakala na preiskavo, kjer vidijo, kakšna je razširjenost bolezni, me je onkologinja napotila na ginekologijo, saj je zaželeno, da se pri mladih ženskah in moških shrani genetski material. Znan stranski učinek kemoterapij je, da pride do poškodb reproduktivnega sistema. Odločila sva se, da bova dala celice zamrzniti.”

Po opravljeni preiskavi PCT so ji postavili diagnozo rak 4. stadij: “Začela sem s kemoterapijami. Sledilo je šest ciklusov, ko sem zaključila, so ugotovili, da je še 1 centimeter rakastih celic ostal v pljučih in zato sem imela še 17 obsevanj. Pri vsakem malignem obolenju so stadiji drugačni. Če bi imela rake dojke, me v 4. stadiju verjetno tukaj ne bi bilo več. Pri tem raku pa se stadij zastavi, da znajo količinsko povedati, koliko zdravljenja potrebuješ.”

“Ko ti začnejo lasje izpadati v šopih. Komaj sem čakala, da jih dam stran. Ko jih daš stran, se začne prava zgodba, pravo zdravljenje. Svež začetek, pripravljen si na borbo,” je opisala v nadaljevanju.  In kakšen je bil občutek, ko so ji povedali, da je zdravljenje uspelo? “Zmagoslavje. To je najlepši občutek. Solze sreče. Vsakič, ko grem iz onkološkega in mi rečejo, da je vse v redu, je občutek isti.”

Ana trenutno doživlja najsrečnejše obdobje v življenju, kmalu bo postala mama.

In kaj vse ji je izkušnja prinesla? “Osebnostno rast. Morala sem čez noč odrasti. Moji vrstniki so žurali, jaz sem se mogla zdraviti. Hitro odrasteš in to je vrednota, ki sem ji zelo hvaležna. In potem vrednote. Da mi je zdravje in družina na prvem mestu. In da si želim pomagati drugim ljudem.”

 

Celoten pogovor lahko pogledate spodaj.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.