15:23, sob, 6. Jul

Akcija zbiranja starih mobilnih telefonov, z dobrodelno noto





Zbiranje rabljene elektronike, natančneje starih mobilnih telefonov (brez polnilcev), je akcija, ki so jo v Lions klubu Ptuj Primus prvič začeli v tem okolju. V sodelovanju z podjetjem Blok, d. o. o. iz Logatca akcija poteka po vsej Sloveniji.

Cilj akcije #FONIRAJ za zeleno prihodnost je spodbuditi premislek k bolj trajnostnemu ravnanju z odpadki in hkrati razširiti zavedanje o pomenu reciklaže odpadne električne in elektronske opreme. Reciklažni postopek telefonov se začne z odstranitvijo baterije, ki predstavlja nevarni odpadek. Telefoni gredo nato skozi mehansko obdelavo/mletje in nadaljnjo obdelavo v tujino, kjer se s pomočjo pirometalurških procesov izločajo kovine – baker, zlato, srebro. Telefoni nikakor ne bodo namenjeni nadaljnji uporabi. Sprejemajo se tudi uničeni/poškodovani telefoni. Gre za aktiven pristop k uresničevanju svetovnih trajnostnih ciljev.

Akcija zbiranja z dobrodelno noto

Akcija ima poleg okoljskega značaja tudi dobrodelni značaj, saj bo podjetje Blok, d. o. o. del sredstev glede na zbrane količine telefonov namenilo dobrodelni organizaciji, s katero sodeluje v določenem lokalnem okolju. Tako bodo v Lions klubu Ptuj Primus zbrana sredstva namenili lajšanju stisk starejših v širšem okolju, ki so se v trenutni situaciji znašli v težkem položaju in ne zmorejo dostojno preživeti brez pomoči. Verjamejo, da tudi dodatna pomoč države ne bo zadostovala, niti ne bo bistveno zmanjšala stisk vseh, ki to pomoč realno potrebujejo. Že od julija 2021 pomagajo starejšim v širšem okolju s toplimi obroki, nakupom drv ali s plačilom položnic za energente. Potreb je veliko, veliko preveč, poudarjajo.

Lokacije, na katerih je mogoče oddati svoj star mobilni telefon: pritličje nakupovalnega centra Supernova Ptuj (prej Qlandija), v podjetjih Perutnina, Talum, Boxmark, TPV Prikolice, Frangež transporti, v enotah Vrtca Ptuj, v enotah Doma upokojencev Ptuj, v osnovnih šolah Olge Meglič, dr. Ljudevita Pivka in Mladika ter v Gimnaziji Ptuj.

Kako lahko pomagate?

Če bi kdo želel in zmore pomagati s finančnimi sredstvi, je to možno z uporabo spletnega bančništva preko QR kode (na dnu članka) na tej povezavi. Vsak lahko izbere znesek, ki ga želi donirati (POMAGAM5, POMAGAM10 ali izbere poljuben znesek donacije). Sredstva je mogoče nakazati tudi neposredno na račun društva: IBAN SI56 6100 0002 2620 456, BIC KODA HDELSI22, odprt pri Delavski hranilnici d. d.

Vsa zbrana sredstva bodo namenjena za pomoč starejšim v stiski, predvsem z nakupom drv ali s plačilom položnic za energente ter zagotavljanjem toplih obrokov. Letošnja akcija bo potekala do konca marca 2022.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.