12:15, sre, 18. Sep

Odbor DZ za izenačitev študentske in upokojenske urne postavke na bruto ravni





Pristojni parlamentarni odbor je danes podprl izenačitev urne postavke za delo upokojencev in študentov, a na bruto ravni. V Levici so se s predlogom novele zakona o urejanju trga dela zavzemali, da bi se postavki izenačili na neto ravni. “Življenje se je za ljudi podražilo v denarnicah, ne v bruto zneskih,” je dejal poslanec Levice Luka Kordiš.

“V poslanski skupini Levica predlagamo, da se dvigne urna postavka za delo upokojencev, ki trenutno vztraja na sramotno nizki višini in se prevede v štiri evre neto dohodka,” je na današnji seji odbora DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide poudaril poslanec Miha Kordiš in dodal, da je neposredni povod za predlog nedavna interventna zakonodaja, ki je povečala dovoljen obseg dela upokojencev.

Kordiš je izpostavil rastoče cene življenjskih potrebščin, še posebej v zadnjem letu dni: “Osnovna živila, kurjava, najemnine, vse to se je skokovito podražilo, krompir na primer za 25 odstotkov. Kakšne vrste smo zadnje dni gledali na bencinskih črpalkah … vse to so dobri razlogi, zakaj je potrebno urno postavko upokojencev, ki delajo, ker s svojo pokojnino ne morejo preživeti, dvigniti.”

Po predlogu Levice bi urno postavko za delo upokojencev dvignili na 5,21 evra neto. Bruto višina urne postavke za upokojence bi bila po Kordiševih pojasnilih postavljena višje od bruto urne postavke za delo študentov, in sicer zaradi razkoraka pri obdavčitvi.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti predlog o dvigu urne postavke za delo upokojencev po besedah državne sekretarke Mateja Ribič podpira, a izenačitev urnih postavk na bruto ravni. Kot je poudarila, je takšna izenačitev bolj pravilna in smiselna prav zaradi različnih obdavčitev in dajatev teh dveh zneskov.

Dajatev pri občasnem in začasnem delu upokojencev znaša 25 odstotkov, pri začasnem in občasnem delu študentov pa 18 odstotkov. Razlika je po njenih besedah tudi v prispevku za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki ga za razliko od upokojencev dijaki in študenti v primeru, da v to zavarovanje niso vključeni po drugi pravni podlagi, plačujejo v višini 15,5 odstotka, upokojenci pa ga ne plačujejo. Prispevek za zavarovanje za poškodbe pri delu in poklicne bolezni je pri dijakih in študentih določen pri 0,52 odstotka, pri upokojenci pa je določena v pavšalnem znesku, ki letos znaša 10 evrov, je naštela razlike.

Izenačitev urnih postavk na bruto ravni podpirajo tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. “Treba je vedeti, da tako delavci kot upokojenci in gospodarstvo v teh časih, ko je vojna vihra v neposredni bližini Evrope, ne vemo, kaj bo v prihodnje,” je dejal predsednik zbornice Branko Meh.

Na drugi strani se je za izenačitev neto postavk zavzel sekretar Sindikata upokojencev Slovenije Aleš Golja. “Študenti tistih del, ki jih naši upokojenci opravljajo, ne marajo delati, pa tudi časa takrat nimajo,” je dejal Golja.

“Neto izplačilo je tisto, s čimer upokojenec operira, neto plača je tisto, kar plača položnice, kruh, podraženi krompir, neto je tisto, kar odloča, ali si boš v tej podražitvi lahko plačal rezervoar bencina ali ne,” je predlog novele zakona zagovarjal tudi Primož Siter (Levica).

V poslanski skupini DeSUS po besedah Branka Simonoviča predlog Levice podpirajo. “Nesprejemljivo je, da je nekdo, ki je upokojen, prejema pokojnino, ki je nižja od praga revščine,” je dejal.

Eva Irgl (SDS) in Aleksander Reberšek (NSi) pa sta zagovarjala dopolnila koalicije, da se urni postavki za delo študentov in upokojencev izenačita na bruto ravni. “Se pa strinjam, da situacija s covidom in negotove razmere, ki se odvijajo v Ukrajini, vplivajo na vso Evropo in so zahtevne za vse nas, še posebej za upokojence,” je dejala Irglova, pri tem pa poudarila, da je vlada v dveh letih “naredila veliko zelo dobrih del za upokojence”.

Reberšek je medtem spomnil, da je dvig urne postavke za delo upokojencev na seji odbora sredi februarja napovedal njegov strankarski kolega Jožef Horvat, a so želeli v NSi najti ustrezno rešitev. “Naslednji dan pa je Levica na vrat na nos vložila predlog, ki ni ustrezen, ker izenačuje neto postavko,” je dejal.

Člani odbora so na koncu podprli dopolnila koalicije, ki izenačuje urni postavki na bruto ravni. Osnovna minimalna urna postavka za začasno in občasno delo dijakov in študentov je v skladu z zakonom za uravnoteženje javnih financ iz leta 2012 določena z zneskom minimalne plače, preračunanim na uro dela povprečne mesečne delovne obveznosti za polni delovni čas. Z najnovejšo uskladitvijo se je zvišala na 6,17 evra bruto.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.