23:19, sob, 6. Jul

Zaposleni strokovnemu direktorju UKC Maribor očitajo zlorabo položaja, koruptivna dejanja, izvajanje mobinga …





V naše uredništvo smo prejeli anonimno pismo, v katerem je bilo priloženo protestno pismo zdravnikov, zaposlenih na Oddelku za anesteziologijo, interno terapijo in terapijo
bolečin UKC Maribor zoper odnos strokovnega direktorja do osebja in anesteziologije s perioperativno intenzivno medicino kot samostojne veje medicine ter dokument, ki so ga posredovali na Ministrstvo za zdravje in komisijo za preprečevanje korupcije.

“Strokovni direktor Matjaž Vogrin zlorablja svoj položaj, zavaja in ravna klientistično ter koruptivno, da bi bil ponovno izvoljen za strokovnega direktorja UKC Maribor,” se glasi uvod pisma, pod katerega so podpisani zaposleni v UKC Maribor.

Med drugim mu očitajo, da je 24. februarja, v nasprotju s poslovnikom Strokovnega sveta UKC Maribor, sklical sejo Strokovnega sveta in po točki razno izpeljal manever, kjer so člani strokovnega sprejeli sklep, da Strokovni svet UKC Maribor smatra, da je vizija strokovnega razvoja, ki jo je prikazal strokovni direktor Matjaž Vogrin, ustrezna in ambiciozno zastavljena, zato soglasno podpira ponovno kandidaturo. “S takim sklepom naj bi seznanil vodstvo Ministrstva za zdravje, ministra za zdravje in dobil njegovo podporo, vsaj tako pravi in govori zaposlenim v UKC Maribor in članom strokovnega sveta. Prav nenavadno je in v nasprotju s predpisi in zakonodajo, če je vodstvo ministrstva za zdravje že pred končanjem razpisnega postopka izrazilo podporo še neprijavljenemu kandidatu,” so zapisali.

V nadaljevanju so dodali, da izstopa početje dr. Dušice Pahor, ki naj bi bila glavna pobudnica v podpori, saj naj bi računala na koristi, ki bo jih imela, če bo ponovno izvoljen. Navajamo: “Gre za vzajemno osebno korist Dušice Pahor, vodje oddelka za očesne bolezni in Matjaža Vogrina, kot strokovnega direktorja, ta vzajemna podpora se kaže tudi v njunem delovanju na Medicinski fakulteti, kjer tudi oba delujeta. Matjaž Vogrin hoče tam zaposliti svojo ženo in jo vključiti v projekte s pomočjo Dušice Pahor. Matjaž Vogrin na Medicinski fakulteti vodi zasebni inštitut, ki deluje v prostorih Medicinske fakultete in opravlja s svojimi kolegi ortopedi samoplačniške storitve.”

Dr. Igor Kranjc naj bi predlagal interni nadzor na nevrološkem oddelku zaradi nepravilnosti na tem oddelku, a ta ni bil izveden. Ob tem v pismu zaposleni zapišejo: “Vzajemne koristi in proti usluge imata Matjaž Vogrin in dr. Radovan Hojs, za podporo, ki jo izreka Matjažu Vogrinu pri ponovni kandidaturi v zameno, da je strokovni direktor utišal dr. Igorja Kranjca, ki je zahteval izredni strokovni nadzor na nevrološkem oddelku, katerega vodi žena Radovana Hojsa, Tatjana Hojs Fabjan.”

Sorodnik strokovnega direktorja dr. Jernej Dolinšek, ki je član Strokovnega sveta UKC Maribor in vodja klinike za Pediatrijo, naj bi bil za vodjo imenovan s pomočjo Vogrina. Ob tem so navedli, da bi se moral glede na predpise in navzkrižje interesov izločiti. Kajti sorodstveno razmerje ga postavlja v položaj, kjer ne more biti pristranski. V primeru, da bo med prijavljenimi kandidati po zaključku postopka Matjaž Vogrin, se bo moral Jernej Dolinšek izločiti v skladu z zakonodajo, sicer predstavlja zlorabo položaja.

Izvajal naj bi tudi pritiske na vodjo komisije za mobing, da naj do 4. 3. zaključi delo in naj v zaključnem poročilu napiše, da ni izvajal mobinga nad predstojnico anestezije. “Predstojnica anestezije, ga je prijavila za šikaniranje in izvajanje mobinga nad njo in tako je v toku postopek ugotavljanja dejstev.”

V protestnem pismu so zapisali “Zdravniki našega oddelka se že nekaj časa s strani strokovnega direktorja UKC Maribor soočamo z neprimernim odnosom, slabšalno komunikacijo, nenehnimi pritiski in vmešavanjem v našo stroko ter organizacijo dela, vse omenjeno pa se med epidemijo le še stopnjuje.”

Zapisali so tudi, da ob različnih priložnostih obiskuje njihova delovišča, fotografira zaposlene v zbujevalnici, ki po njegovem niso dovolj obremenjeni in imajo čas “posedat”: “Specializantom anesteziologije, ki so ves čas pandemije poleg obremenitev še dodatno prikrajšani za ustrezno kroženje po programu, pa pojasnjuje, kako operativni programi dnevno potekajo prepočasi zaradi njihovega počasnejšega dela v primerjavi s specialisti in zaradi procesa izobraževanja, ki pa je v ustanovitvi z nazivom univerzitetni klinični center nujno potrebno.”

Zapisali so tudi, da naj bi izvajal pritisk na specialiste, da bi nadzirali več operacijskih miz oz. vodili in odgovarjali za več specializantov hkrati. “Ob tem je popolnoma brez razumevanja za dejstvo, da smo preobremenjeni z vsakdanjim tekočim delom v dopoldanskem času, dežurstvi in ne utegnemo koristiti odmerjenega dopusta, ki je naša pravica, a se nam iz leta v leto kopiči. “S tem pismom želimo izpostaviti nesprejemljiv odnos do nas kot osebja in do naše stroke, ki ima v razvitem svetu, s katerim se tako radi primerjamo, velik pomen pri varni in kvalitetni oskrbi najtežjih bolnikov v celotnem perioperativnem obdobju.”

Obrnili smo se tudi na Ministrstvo za zdravje in UKC Maribor, njihove odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo.

Druge novice

Comments

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.