12:18, ned, 28. Jul

Facebook naredil izjemo in zaradi Rusije dovolil sovražni govor in pozive k nasilju?





Facebook oziroma Meta naj bi naredil izjemo in dovolil pozive k nasilju, poroča portal MMC. Gre za pozive k nasilju nad Rusi, še poročajo.

Podjetje Meta, ki je lastnik Facebooka in Instagrama, je sodeč po internih dopisih, o katerih poročajo na portalu MMC, uporabnikom teh dveh omrežjih v nekaterih državah dovolil objave, v katerih pozivajo v kontekstu napada Rusije na Ukrajino k nasilju nad Rusi oziroma ruskimi vojaki. Tiskovni predstavnik Mete naj bi dejal, da so začasno dovolili oblike političnega izrazoslovja, ki bi sicer v običajnih razmerah kršile standarde o sovražnem govoru. Dovoljeni naj bi bili zapisi v smislu “smrt ruskim napadalcem”.

Spremembe pravil so uveljavili v nekaj državah: Armeniji, Azerbajdžanu, Estoniji, Gruziji, Madžarski, Latviji, Litvi, Poljski, Romuniji, Rusiji, Slovaški in Ukrajini.

Dovoljeni naj bi bili tudi pozivi k smrti ruskih voditeljev, a ne tisti, ki bi zraven vključevali tudi druge tarče ali če bi imeli zraven še vsaj dva kazalnika verodostojnosti, kot sta lokacija ali metoda napada, naj bi bilo po poročanju portala zapisano v enem od elektronskih dopisov. Izvršni direktor Mete Nick Clegg je izpostavil, da gre za začasno odločitev, da bodo vse skrbno preučevali in da z Rusi ni v sporu, ob te, pa da se izjema ne bo nanašala na ruske civiliste.

Rusko veleposlaništvo v ZDA: gre za hujskanje narodov enega proti drugemu

Rusko veleposlaništvo v ZDA se je po članku na Reutersu oglasilo z zahtevo, da Washington ustavi te “ekstremistične” dejavnosti na Meti. Tako je zapisalo na Twitterju, da uporabnikom Facebooka in Instagrama niso dali lastnikom teh platform pravice določati merila resnice in hujskanja narodov enega proti drugemu. Sicer pa je že prejšnji teden Rusija javila, da omejuje dostop do Facebooka, ker so v EU in na Zahodu omejili ruske medije Sputnik in RT.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.