23:27, sob, 6. Jul

Ukrajinci in Rusi danes v nov krog pogajanj





Svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Mihajlo Podoljak je v spletnem videu sporočil, da bodo imeli Ukrajinci danes četrto pogajalsko sejo z Rusi, pri čemer ne bodo odstopali od ničesar, kar naj bi Rusija sedaj tudi razumela in se je že začela pogovarjati konstruktivno. Zaradi tega pričakuje nek rezultat že v naslednjih dneh.

Tretji krog pogajanj med Rusi in Ukrajinci se je pred dnevi končal z dogovorom o humanitarnih koridorjih za begunce, kar je Rusija potem tudi večinoma spoštovala. Ruski predsednik Vladimir Putin, ki je napadel Ukrajino je k pogajanjem pristopil z ultimati od katerih doslej še ni odstopil. Med drugim zahteva, da Ukrajina in s tem svet prizna njegovo zasedbo Krima leta 2014.

K temu je dodal še priznanje ukrajinskih pokrajin Doneck in Lugansk, pa razorožitev Ukrajine, skratka popolno kapitulacijo pred njegovimi zahtevami. “Putin je odločen uničiti Ukrajino, vendar pa so mu hude sankcije zahoda dale misliti in so ga prignale k pogajalski mizi. Pritisk ima že nekaj posledic. Vidimo nekaj znamenj pripravljenosti na resna pogajanja,” je za televizijo Fox News v nedeljo dejala namestnica državnega sekretarja ZDA Wendy Sherman.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.