16:21, pon, 29. Jul

Z današnjim dnem zimske pnevmatike niso potrebne





Po zakonu od danes naprej zimske pnevmatike niso več potrebne, glede na vreme in cestne razmere, predvsem ponoči, zjutraj in zvečer, pa z menjavo ni treba hiteti.

Zakon o varnosti cestnega prometa narekuje, da se danes menja zimske pnevmatike za letne oziroma da zimska oprema na motornih vozil ni obvezna. A AMZS svetuje, naj se s tem še počaka. Ob poslabšanju vremena naj se vozniki ravnajo odgovorno in naj se ne odpravljajo z letnimi pnevmatikami na zasneženo ali poledenelo cesto.

Letne pnevmatike so za razliko od zimskih narejene iz čvrstejše gumene zmesi in imajo bolj toge gumene bloke, pri višjih temperaturah imajo boljši oprijem kot zimske. Pri AMZS še pravijo, da se jih splača zamenjati takoj, ko je to smiselno, tudi zaradi manjšega kotalnega upora in posledično manjše porabe goriva.

AMZS inštruktor varne vožnje Brane Legan izpostavlja: “Pri temperaturah od 0 do 7 stopinj Celzija svoje delo učinkoviteje opravijo zimske pnevmatike, pri okoli 7 stopinjah so si kar enakovredne, pri višjih temperaturah pa so letne pnevmatike učinkovitejše.” Svetuje še pregled globine profila in ustreznega tlaka v pnevmatikah: “Neustrezen profil močno poslabša oprijem, ob zavijanju pnevmatike zelo hitro zdrsnejo, zavorna pot pa se močno podaljša.” Vozniki naj bodo pozorni še na ostanke soljenja, posipanja in druge umazanije, ki nastanejo ob taljenju snega ter udorne jame, ki še dodatno poslabšajo vozne pogoje.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.