18:22, sre, 18. Sep

Zaposleni strokovnemu direktorju očitajo zlorabo položaja in izvajanje mobinga, sam vse očitke zavrača





Poročali smo že, da zaposleni strokovnemu direktorju UKC Maribor Matjažu Vogrinu očitajo zlorabo položaja, koruptivna dejanja, izvajanje mobinga …

Nanj smo se obrnili, kako komentira očitke, da zlorablja svoj položaj, da bi bil ponovno izvoljen za strokovnega direktorja. Pred kamero ni želel. Nam pa je posredoval pisne odgovore: “Vse očitke zavračam, svojega položaja nisem nikoli zlorabil.” Prav tako mu zaposleni očitajo, da je v nasprotju s predpisi, če je vodstvo ministrstva za zdravje že pred končanjem razpisnega postopka izrazilo podporo še neprijavljenemu kandidatu. Tudi na ta očitek je kratko in jedrnato dejal, da gre za neresničen očitek.

Dr. Igor Kranjc naj bi predlagal interni nadzor na nevrološkem oddelku, zaradi nepravilnosti na tem oddelku, a ta naj ni bil izveden. Gre za eno izmed dejstev, ki so jih navedli zaposleni. Na tem mestu Vogrin pove, da je bil v izogib kakršnimkoli konfliktnim interesom takrat predlagan zunanji nadzor, ki je bil tudi izveden. Očitajo mu tudi, da naj bi od vodje komisije za mobing zahteval, da do 4.3. zaključi z delom in ji dejal, da naj v zaključnem poročilu napiše, da ni izvajal mobinga nad predstojnico anestezije. Po besedah Vogrina gre tudi na tem mestu za neresničen očitek.

S tem pismom želimo izpostaviti nesprejemljiv odnos do nas kot osebja in do naše stroke”

Zaposleni so protestno pismo sicer naslovili na direktorja UKC Maribor. V njem očitajo, da izvaja pritisk na specialiste, da bi nadzirali več operacijskih miz oz. vodili in odgovarjali za več specializantov hkrati. Med drugim so zapisali: “Ob tem je popolnoma brez razumevanja za dejstvo, da smo preobremenjeni z vsakdanjim tekočim delom v dopoldanskem času, dežurstvi in ne utegnemo koristiti odmerjenega dopusta, ki je naša pravica, a se nam iz leta v leto kopiči. S tem pismom želimo izpostaviti nesprejemljiv odnos do nas kot osebja in do naše stroke, ki ima v razvitem svetu, s katerim se tako radi primerjamo, velik pomen pri varni in kvalitetni oskrbi najtežjih bolnikov v celotnem perioperativnem obdobju.”

Vorgin je na tem mestu dodal, da meni, da tovrstna komunikacija ne bi smela potekati v medijih, temveč v okviru ustanove in to na podlagi resničnih dejstev, argumentov in na spoštljiv način. Poudaril je, da mu je bila vedno na prvem mestu skrbi za paciente in da je ob tem ves čas dosledno vzdrževal najvišji možni nivo profesionalne komunikacije, medsebojnega spoštovanja in doslednega zagotavljanja strokovnosti. “Zdravniški poklic opravljam več kot petindvajset let, osem let sem opravljal funkcijo predstojnika Oddelka za ortopedijo in štiri leta funkcijo strokovnega direktorja. V vsem tem času nisem nikoli prišel v kakršenkoli konflikt s komerkoli izmed svojih sodelavcev, ali pacientov,” doda na tem mestu.

Žal se je odnos in sodelovanje bistveno spremenilo z nastopom funkcije sedanje predstojnice.”

Dotaknil se je Oddelka za anesteziologijo in zapisal, da se je problematiko anestezije dosledno obravnavalo prednostno. “Žal se je odnos in sodelovanje bistveno spremenilo z nastopom funkcije sedanje predstojnice. Komunikacija predstojnice z vodstvom je bila vse slabša, prav tako njena komunikacija s praktično vsemi oddelki in klinikami. Prejeli smo številne pritožbe predstojnikov, vodij klinik, zdravnikov in medicinskih sester, anesteziologov, ki so zapustili UKCM…. Problematika je bila večkrat obravnavana na najvišjem strokovnem organu UKCM – Strokovnem svetu, ki je najprej poskušal z razgovori in strokovnimi argumentacijami, žal neuspešno, tako da Strokovnemu svetu ni preostalo drugega kot, da jasno izrazi svoje nezaupanje v delo predstojnice in da predlaga direktorju njeno zamenjavo.” Tudi sam naj bi predlagal razrešitev. Pogoj menjave pa je bilo takojšno imenovanje novega predstojnika, zadnji razgovor so opravili decembra 2021, njen odgovor pa pričakujejo v kratkem.

Zapisali so tudi, da ob različnih priložnostih obiskuje njihova delovišča, fotografira zaposlene v zbujevalnici, ki po njegovem niso dovolj obremenjeni in imajo čas “posedat”. “Nikoli in nikdar nisem bil do nikogar izmed sodelavcev poniževalen ali podcenjujoč. To je čista izmišljotina, prav tako je izmišljotina, da naj bi fotografiral kolege, ali bil mnenja, da »niso obremenjeni in imajo čas posedati«….. Zelo obžalujem da je prišlo do izkrivljanja dejstev na tak način.”

“Dosledno si bom prizadeval, da se vse navedbe v pismu dokončno razjasnijo in to na miren in artikuliran način. Predvsem pa na podlagi dejstev. S tem smo že pričeli in upam, da bomo v najkrajšem možnem času tudi zaključili,” je še zapisal.

Jutri so sicer v UKC Maribor pripravili novinarsko konferenco, kjer bo prikazano 4-letno delovanje strokovnega direktorja. Več sledi.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.