20:23, sre, 18. Sep

FOTO in VIDEO: Jožefa Filipič ob svojem 100. rojstnem dnevu: “Kar ti je ponujeno, moraš vzeti, včasih lepo, včasih ni, a vredno je živeti.”





V mariborskem Domu pod gorco so ta teden praznovali, saj je njihova stanovalka Jožefa Filipič dopolnila častitljivih sto let. Z nami je podelila nasvete za druge, njen sin pa nam je povedal, da še vedno posluša mamo, in je vesel, da je mama zdrava.

Gospa Jožefa Filipič je bila zelo presenečena, da so ji pripravili veliko slavje, na katerem so imeli tako harmonikarja, ki je zaigral nekaj domačih viž, kot tudi torto in pijačo, s katero so ji sostanovalci in osebje nazdravili.

Jožefa Filipič ob svojem 100. rojstnem dnevu na praznovanju v Domu pod gorco
Ni manjkal niti harmonikar.
Na rojstnodnevno praznovanje Jožefe Filipič je prišel tudi mariborski župan Saša Arsenovič.

Prišel je tudi mariborski župan Saša Arsenovič, ki ji je čestital in malce poklepetal. Nam pa je povedala, da si je mislila, da se je bodo spomnili ob rojstnem dnevu, a ne da tako slavnostno. Sicer pa je povedala, da je bilo njeno življenje kar težko, sprva je malce manj povedala, potem pa se je razgovorila. Dejala je, da je bilo hudo, hudo, a tudi dobro. Še vedno ima mlajšo sestro, ki bop imela srečo, če bo doživela 100 let. Ob tem se je zasmejala, da niti sama ni pred leti govorila, da bo doživela toliko let. Ima pa tudi sina in dve vnukinji ter tri pravnuke, nam je povedala.

In kakšen je recept, da ne samo da doživiš sto let, ampak se tudi dobro počutiš?

Gospa Jožefa pravi, da čisto točnega recepta nima, a da to, kar ti je namenjeno, imej, ne pretiravaj z ničemer, ampak lepo, mirno živi svoje življenje. Je tudi proti temu, da bi človek jokal in stokal, ko ti je hudo, ampak da greš takrat naprej.

Čila gospa, ki je veselo spremljala praznovanje in tudi zapela skupaj z drugimi pesmi in uživala v dobri družbi na praznovanju, ima za svoje sostanovalce tudi nasvet, da bodo tudi oni doživeli sto let. “Naj se obnašajo čisto normalno, kot je treba, in naj bodo zadovoljni s tistim, kar jim je ponujeno. Ne moreš preko tega! To, kar ti je ponujeno, moraš vzet, včasih lepo, včasih ni, a vredno je živeti.”

Na praznovanje je prišel tudi njen sin Bojan Filipič. Ko smo ga tako šaljivo vprašali, ali še uboga svojo mamo, se je zasmejal in dejal, da jo še vedno uboga, saj je vendar njegova mama. In da jo predvsem posluša.

Jožefa Filipič in njen sin Bojan Filipič.

Obenem pa se čudi dolgosti njenega življenja, saj je bila, ko je bil on še otrok, precej bolehna. In zato pravi, da je samo življenje presenečenje. A zadnja leta je zdrava. Zadovoljni so, da je v domu, kjer se dobro počuti.

Sam tudi upa, da se bo navzel njenih navad, da bo vzel stvari takšne, kot so, in da jih ne spremeni. Ob tem pa pravi, da so mamine lastnosti in sporočilo: potrpežljivost, skromnost, zmernost.

Praznovanje stotega rojstnega dne gospe Jožefe Filipič pa je povzel tudi direktor Doma pod gorco Gregor Žigon.
Pa tudi, kako skrbijo za svoje stanovalce, ki jim vse leto namenijo več dejavnosti.

Torta pravzaprav ni bila samo ena, ampak tri, ki so skupaj tvorile število sto.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.