18:18, pon, 29. Jul

V Arboretumu Volčji Potok razstava Pomladni cvetoči navdih





V Arboretumu Volčji Potok bo do 8. maja na ogled razstava Pomladni cvetoči navdih, s katero se bo pomlad v Arboretumu predstavila malo prej kot običajno. Na dveh prizoriščih v parku bo zacvetelo pomladno cvetje, kot so tulipani, trobentice, marjetice, spominčice in anemone. V razstavišču pod arkadami pa bodo na ogled pomladni šopki.

Vabijo tudi na razstavo sobnih rastlin, ananasovk in orhidej

Letos so asortiment razširili z izbranimi sobnimi rastlinami. Tekom leta bodo na ogled trije različni cikli sobnih rastlin, opremljenih z imeni, opisi in navodili za nego. Tudi letos bo na ogled Spomladanska razstava cvetja in tulipanov s sejmom domače in umetnostne obrti, ter druge cvetlične razstave v parku, so danes sporočili iz Arboretuma.

Ker imajo bogato zbirko vrtnic, so v Arboretumu letos poskrbeli za novost za ljubitelje teh rož. Na spletu so v digitalnem rozariju tako dostopni vsi podatki o vrtnicah v Arboretumu Volčji Potok, od imena do fotografije za vsako od 1178 sort. Na interaktivnem digitalnem načrtu je mogoče poiskati lokacijo vsake vrtnice s pomočjo pametnega telefona ali osebnega računalnika. Poleg tega so na voljo opisi rožnih vrtov, skupin vrtnic, slovenskih vrtnic, odpornih sort, dodane so zgodbe o vrtnicah in tudi praktični nasveti.

V Arboretumu bo letos pričel voziti nov cestni električni vlak za prevoz potnikov. O nakupu je bilo govora že dlje časa, s podpisom pogodbe z dobaviteljem, kamniškim podjetjem DP Sistemi, pa bodo v letos končno dočakali prvo vožnjo.

Za park, ki je kulturni spomenik državnega pomena in naravna vrednota, je tudi varstvo okolja velikega pomena. Nov vlak se bo tako napajal na električno energijo in bo brez izpustov toplogrednih plinov. S tihim delovanjem motorja ne bo motil živali in obiskovalcev parka. Vlak bo v treh odprtih vagonih sprejel do 60 potnikov, kar vključuje dve prilagojeni mesti za potnike na invalidskih vozičkih.

Na parkirišču pri Vrtnem centru Arboretum Volčji Potok bodo letos postavili tudi postajo za izposojo električnih koles, del katere bo 10 stojal za kolesa, pet električnih koles in informacijski terminal. Preko postaje bo Arboretum stalno in neposredno povezan s preostalimi šestimi postajališči za izposojo koles Kamkolo znotraj mestnega območja Kamnika.

Vključitev v sistem Kamkolo sovpada tudi z dolgoletnimi prizadevanji Arboretuma za večjo dostopnost parka tudi za tiste domače in tuje goste, ki nimajo lastnega prevoznega sredstva.

VIR: STA, Foto: Arbuterum Volčji potok

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.