10:22, ned, 28. Jul

Putinov minister dejal, da lahko zahodna distribucija orožja v Ukrajino pomeni resno grožnjo evropskim državam





Putinov obrambni minister Sergej Šojgu je  dejal, da so glavni cilji prve faze specialne operacije v Ukrajini  zaključeni in da se zdaj lahko osredotočijo “na glavni cilj, to je na osvoboditev Donbasa”. Izjavil je tudi, da se zaradi tega, ker Zahod pošilja orožje v Ukrajino, lahko spravlja v nevarnost evropske države.

Šojgu je dejal, da se posebna vojaška operacija v Ukrajini ne bo končala, dokler ne bodo dosegli ciljev, pišejo v Slovenskih novicah. Zdaj se lahko po njegovih besedah osredotočijo na osvoboditev Donbas, so zapisali v ruski Gazeti. Šojgu trdi, da je bilo v dveh tednih v Ukrajini ubitih 600 plačancev in da je 500 plačancev zapustilo ozemlje. Odločno je dejal še, da so oborožene sile Ukrajine, predvsem zračne sile in zračna obramba takorekoč uničene, da pomorska sila te države ne obstaja več.

Omenil je, da bodo v Rusiji naslednje leto poslali spomladi na služenje vojaškega roka 134.500 ruskih državljanov, kar pa naj bi bilo v primerjavi s prejšnjimi leti manj. Nabornikov naj ne bi pošiljali na vojna žarišča.

V Turčiji se nadaljujejo pogajanja

V Carigradu pa ta čas ruska in ukrajinska delegacija začenjata nov krog pogajanj. Kijev želi umik ruskih vojakov z njihovega ozemlja. Moskva pa, da se Kijev odpove kandidaturi za članstvo v Natu, hkrati pa, da prizna odcepljeni območji Donjeck in Lugansk kot samostojni državi, črnomorski polotok Krim pa kot del Rusije.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.