10:13, ned, 28. Jul

V Mariupolju prekinili spopade, da bi lahko evakuirali prebivalstvo





V obleganem pristaniškem mestu Mariupolj je v veljavo stopila prekinitev ognja, ki naj bi omogočila evakuacijo civilistov. Oblasti v Mariupolju in Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) sicer opozarjajo, da nimajo dostopa do mesta.

Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva je prekinitev ognja stopila v veljavo ob 10. uri po lokalnem času (ob 9. uri po srednjeevropskem času). Ruski generalmajor Mihail Mizincev je sporočil, da bodo prebivalce iz mesta evakuirali ob podpori ICRC in urada ZN za begunce (UNHCR), poroča nemška tiskovna agencija dpa. Oblasti v Mariupolju so sicer davi sporočile, da so evakuacijske poti še zaprte. Zaenkrat so tako začeli evakuirati le ljudi iz bližnjega Berdjanska, do kamor se je že pred dnevi uspelo prebiti nekaterim ljudem iz Mariupolja.

Konvoju z več kot 40 avtobusov ni uspelo prebiti do Mariupolja

Tudi ICRC je potrdil, da se konvoju več kot 40 avtobusov ni uspelo prebiti do Mariupolja, ampak le do Berdjanska, ki je pod nadzorom ruskih sil. Tam so jih tudi oplenili. Nekaterim avtobusom se je nato uspelo vrniti v Zaporožje s civilisti. Pomočnik župana Mariupolja Petro Andriuščenko je posvaril, da je zelo nevarno zapustiti mesto, obenem pa je ostalo zaprto za vse, ki se skušajo prebiti vanj. Ruske sile tako preprečujejo dostavo humanitarne pomoči v Mariupolj, je dejal po poročanju tiskovne agencije Reuters.

Konvoj s humanitarno pomočjo za Mariupolj obtičal v Zaporožju

ICRC je že pred tem poročal, da je konvoj s humanitarno pomočjo za Mariupolj obtičal v Zaporožju. Kasneje so sicer le prejeli varnostna zagotovila z vseh strani, zato se je na pot odpravil konvoj s tremi vozili. Njihova temeljna naloga bo podpora civilistov, ki želijo zapustiti mesto, poroča britanski BBC. Obrambno ministrstvo v Moskvi je še sporočilo, da tokratni poskus vzpostavitve humanitarnega koridorja sledi pozivu nemškega kanclerja Olafa Scholza in francoskega predsednika Emmanuela Macrona ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.
Vir: sta

(slika je simbolična)

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.