05:21, čet, 4. Jul

Muzeji z novo spletno akcijo Naprej v preteklost





Skupnost muzejev Slovenije ter služba za premično dediščino in muzeje pri Narodnem muzeju Slovenije sta slovenske muzeje ponovno povezala v spletno akcijo Naprej v preteklost. Potekala bo do 10. aprila, tokrat pa jo povezujeta 150-letnica rojstva arhitekta Jožeta Plečnika in 20. obletnica Poletne muzejske noči.

Kampanja muzejev in galerij pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije poteka na Facebooku, Instagramu in YouTubeu. Dogodki, ki so jih pripravili slovenski muzeji, so objavljeni pod ključniki #naprej v preteklost, #nočvmuzeju in #Plečnikvmuzeju. Skupnost muzejev je ob tem objavila tudi posebno spletno knjižico, v kateri so zajeti dogodki muzejev.

Muzej novejše zgodovine Slovenije je pripravil kratko video predstavitev Plečnika (1872-1957), Muzej za arhitekturo in oblikovanje pa v torek napoveduje pogovor z naslovom Oblikovanje mesta po meri človeka, napoveduje spletna knjižica.

Umetnostna galerija Maribor je danes ob 13. uri izvedla spletno vodstvo po Plečnikovi grobnici Družbe Jezusove. Edino ohranjeno Plečnikovo delo v Mariboru je predstavila umetnostna zgodovinarka Mojca Štuhec. Pomurski muzej Murska Sobota bo v sredo spletno predstavil Plečnikove spomenike v Prekmurju.

Tudi Tolminski muzej je spomnil na edino večje Plečnikovo delo na Primorskem. Na spletni strani je objavil razstavo, ki predstavlja zgodovino in zadnjo večjo prenovo cerkve Obiskanja Device Marije v vasi Ponikve na Tolminskem, ki nosi prepoznaven Plečnikov pečat. Med drugo svetovno vojno je bila cerkev močno poškodovana, po vojni pa korenito obnovljena ter spremenjena. Predstavitev zgodovine in povojne prenove cerkve je nastala leta 2007 ob obeleževanju 50-letnice Plečnikove smrti.

Velenjski muzealci pa denimo v torek vabijo na predavanje in strokovno vodstvo po gostujoči razstavi Tu se je smrt utrudila do smrti: slovenske žrtve Auschwitza. V predavanju na Velenjskem gradu bo o tematiki slovenskih žrtev zloglasnega taborišča na Poljskem spregovoril avtor razstave in direktor Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor Boris Hajdinjak

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.