10:15, ned, 28. Jul

FOTO: Ukrajinska mama zapisala podatke na hrbet hčerke: “Če bi se nam kaj zgodilo in jo kdo pobere kot preživelo”





Po družbenih omrežjih se širijo fotografije ukrajinskih otrok, ki imajo podatke o svojem imenu, rojstvu, imenih staršev in kontaktne telefonske številke napisane na svojem hrbtu ali na oblačilih.

Nekateri imajo tudi liste z osebnimi podatki všite v žepih ali na oblačilih. To so jim naredili starši, ki se bojijo, da bodo v ukrajinsko-ruski vojni umrli, njihovi otroci pa nato ostali prepuščeni usodi in drugim ljudem. Zato, da bodo tisti, ki bi njihove otroke našli, vedeli, kdo so ti otroci, in da bodo lahko poskrbeli zanje, so otroci popisani s svojimi imeni in imeni staršev, naslovi sorodnikov in rojstnimi podatki.

Ena takih je tudi deklica Vira Makovii, ki je še tako majhna, da si vseh teh podatkov ne bi mogla zapomniti, niti zapisati. Mamica Aleksandra je deklici, ki še vedno nosi pleničke, na hrbet zapisala podatke.  Sliko svoje hčerke je objavila ter v zapisu povzela svoje občutke in zapisala, da so se pred vojno imeli lepo in da jo boli, ko gleda galerijo slik. Pri fotografiji svoje hčerke s popisanim hrbtom pa je še zapisala, da je napisala podatke s tresočimi rokami. In zapisala, ali ljudje vedo, kako se je zbuditi ob oglušujočih in močnih zvokih eksplozij, ki se jih sliši na desetine kilometrov stran.

Fotografiji deklice Vire. Vir: Instagram, Aleksandra Makovii

V vsej svoji nemoči je celo pomislila, da bi hčerki podatke kar vtetovirala na kožo, da bi deklico res lahko nekdo našel, jo identificiral in prepeljal k sorodnikom ali poskrbel zanjo.

Sploh, če bi starši umrli ali bili zaradi sile razmer ločeni drug od drugega. In čeprav so zdaj že na varnem, kot je zapisala, ima podatke še vedno napisane na listu, fotografijo pa prav tako shranjeno.

“Medtem ko Evropa razpravlja o ruskem plinu …”

Tuji mediji poročajo ob tem, da ukrajinske matere pišejo družinske stike na telesa svojih otrok zaradi strahu, da bi sami umrli in ne mogli skrbeti zanje, medtem ko Evropa razpravlja ruskem plinu, je preko družbenih omrežjih zapisala tudi novinarka Anastassia Lapatina. Po tem pa so se javili tudi drugi starši, ki so prav tako zapisali kontaktne podatke svojim otrokom na kožo ali na oblačila in na liste.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.