17:13, sob, 6. Jul

Mariborski kandidati za poslance komentirali Arsenovičev incident: “A se mož, ko pretepe ženo, opraviči in je vse ok?”





Mariborske kandidate za poslance smo povprašali, kako komentirajo dogodek, v katerega je bil vpleten mariborski župan Saša Arsenovič. 

Danilo Burnač – Naša dežela: “Kot najslabši možen zgled mladim, mora prevzeti odgovornost in nepreklicno odstopiti”

V primeru fizičnega obračunavanja župana z mladoletnikom je treba imeti ničelno toleranco, kar pomeni, da tega preprosto ni mogoče sprejeti kot način urejanja zadev v javnem prostoru. Potrebno se je zamisliti, kako bi bilo v nasprotnem primeru, kako bi potem izgledal odziv župana. Kot javna oseba si ne bi smel dovoliti takšne arogance. Kot najslabši možen izgled mladim, mora prevzeti odgovornost in nepreklicno odstopiti.

V kolikor je res bil vandalizem, bi moral vsak odgovoren človek poklicati policijo ali Mestno redarsko službo, da bi opravili svojo nalogo, za katero imajo edino oni pristojnost. V kolikor bi takšno dejanje storil policaj ali mestni redar, bi zagotovo takoj ostal brez službe. Ko si vsak, posebej pa župan, vzame v svoje roke pravico fizično odločati, kaj je prav, nismo daleč od splošne anarhije.

To, da člani koalicije v mestnem svetu vedo za podobna prejšnja dejanja župana, pa so do sedaj mirno stran pogledali, je tudi soodgovornost mestne politike, da brez posledic, dopuščajo takšen način izražanja samovolje javne osebe.

Lidija Divjak Mirnik – LMŠ: “A se mož, ko pretepe ženo, opraviči in je vse ok?”

Vsakršno nasilje je nesprejemljivo. Tako vandalizem otrok kot tudi verbalno in domnevno fizično nasilje župana. Župan kot javna oseba s svojimi dejanji mora biti zgled za druge. Saj je odrasla in izoblikovana osebnost. Na drugi strani so mladoletni otroci. Župan se je opravičil. Vendar, a se mož, ko pretepe ženo, opraviči in je vse ok? Očitno ponavlja svoje vzorce obnašanja, ker tak “incident” ni bil prvi. Vsekakor bi sama na njegovem mestu odstopila.

Dejan Kaloh – SDS: “Danes davi mladoletnike, so jutri na vrsti starostniki?”

Vsako fizično nasilje nad drugimi je nedopustno, zlasti nad mladoletniki. Da pa se je s fizično silo spravil nad 13-letnika župan drugega največjega mesta, pa je naravnost škandalozno in nezaslišano. Arsenovič bi moral prevzeti odgovornost in nemudoma odstopiti. Danes davi mladoletnike, so jutri na vrsti starostniki? Zrela oseba, zlasti visoki politični funkcionar, se mora znati pogovarjati in probleme reševati z dialogom, ne z nasiljem. Če kot župan uveljavlja logiko divjega zahoda, potem se občanom in občanom Maribora res slabo piše!

Petra Greiner – Vesna: “Obsojam vsakršno nasilje!”

Obsojam vsakršno nasilje! Nasilje, ki smo mu bili priča te dni s strani uradne osebe do mladoletnega otroka in tudi vse tiste oblike, ki ostajajo skrite očem javnosti, kot so družinsko in partnersko nasilje, pa tega kot opazovalci ne znamo ali ne zmoremo vsaj prijaviti.

Smo pa na drugi strani starši poklicani, da odraščajočim otrokom razložimo, da uničevanje inventarja ni dopustno, ljudem ne izrekamo kletvic in se znamo predvsem opravičiti ter kesati za neprimerna dejanja, predvsem pa smo jim v omenjenem zgled. Sicer pa, dokler bomo na nogometnih stadionih prepevali “Ubi, ubi žabara…” in na drugi strani na profilne fotografije le pripenjali zastave držav, za katere želimo, da bi se vojna na njihovih tleh končala, bomo kot družba žal še naprej neuspešni.

Ramona Arnuš – Levica: “Izjava je enako zavržna kot nasilje nad najstnikom”

Nad nasilno reakcijo župana smo v Levici zgroženi. Lahko razumemo gnev, jezo ali celo razočaranje ob (domnevnem) najstniškem uničevanju, ne moremo pa razumeti nasilne reakcije odraslega človeka, še manj pa odraslega človeka, ki opravlja funkcijo župana drugega največjega slovenskega mesta.

Župan je po lastnih besedah (Večer, 20. 4. 2022) ščitil skupno lastnino. A žal je sicer sprejemljivo zavzemanje za zaščito skupne lastnine bilo izvedeno na nasilen način. Kar pa nas posebej žalosti, pa je dejstvo, da je župan nedotakljivost lastnine postavil nad nedotakljivosti človeškega telesa in človeškega dostojanstva. Župan se je na tiskovni konferenci, dne 20. 4. 2022, za svoje dejanje opravičil, kar je minimalni standard politične kulture, a je na isti tiskovni konferenci izjavil tudi: “Mislim, da si tudi takšnih otrok ta družba niti ne želi, niti ne zasluži”

Izjava je enako zavržna kot nasilje nad najstnikom. Ob tem se lahko vprašamo, ali prihaja iz istega miselnega loga kot izjave nekaterih vidnih predstavnikov desnih strank o primernosti sprejetja
beguncev iz Ukrajine, saj so bele polti in svetlih las. Mariborski župan si ne želi »takšnih« otrok, prav tako kot si vladajoča državna oblast ne želi »drugačnih« ljudi. Župan Arsenovič je na zadnjih lokalnih volitvah kandidiral s podporo SMC, sedaj Konkretno, ki je del desne koalicije Povežimo Slovenijo. Z dejanjem se je postavil ob bok predsedniku stranke Konkretno, ki vulgarno meni, da »mi ne rabimo nobeni javnosti ničesar razlagati«.

Uroš Prikl – SD: “Zaprimo vrata nasilju, odprimo vrata pogovoru, iskrenemu dialogu in bodimo človek človeku človek”

Absolutno nedopustna je vsaka oblika nasilja, verbalnega, fizičnega, ekonomskega … Predem pa dam dokončno sodbo v konkretni zadevi, bi rad slišal še županovo pojasnilo, da ne bo govora o t.i. domnevnem nasilju. Prav je, da se na nepravilnosti opozarja, prav je, da se pogovarjamo, saj le skozi umirjen, kultiviran dialog lahko rešimo prav vse nesporazume in težave. Ni pa prav in nikakor ni dopustno, da kdorkoli “zadeve vzame v svoje roke”.

Vsak posameznik, ne le funkcionar, mora prevzemati odgovornost za vsa svoja dejanja. V primeru, da to kar mediji povzemate v zvezi s fizičnim nasiljem župana nad mladoletno osebo drži, sta odstop s funkcije in iskreno opravičilo potezi, ki ju pričakujem.

Matej Šteflič – Domovinska Liga: “Zrelo za odstop ali razrešitev župana”

Kar si je privoščil župan MOM Saša Arsenović, je nedopustno in je zrelo za odstop ali razrešitev župana. Postopanje na tak način je neprimerno, sploh do otrok. Normalno postopanje v takšnih primerih ne more biti “po kavbojsko”, ampak obstajajo ustrezni postopki.

Bojda si župan takšnih incidentov ni privoščil prvič in rad stvari jemlje v svoje roke. Ob zagovoru župana v tej zadevi je bilo jasno razvidno, da župan nima razumevanja za odgovornost niti za realnost. Slišalo se je, kot da se zagovarja 13-letni otrok in ne zrel starejši moški. To je nedopustno in takšni ljudje v politiki in na vodstvenih funkcijah nimajo kaj iskati. Za reševanje podobnih zadev so pristojne različne službe, zagotovo pa ne župan. Župan naj nemudoma odstopi.

Katja Kokot – Državljansko gibanje Resni.ca: “Razumemo, da ima zgodba dve različni plati, prav tako da vandalizem ni sprejemljiv”

V Državljanskem gibanju Resni.ca se zavzemamo za enakopravnost pred zakonom. Nihče nima pravice biti fizično ali verbalno nasilen ne glede na njegovo funkcijo v družbi. Razumemo, da ima zgodba dve različni plati, prav tako da vandalizem ni sprejemljiv. Kljub temu obsojamo samovoljo javnega funkcionarja (v kolikor je prišlo do fizičnega ali verbalnega nasilja), ki bi moral biti zgled naši skupnosti. Za to obstajajo druge metode in pristojni organi. V tem primeru bi župan lahko prisotne opozoril na kršitve in dogodke posnel kot dokaz za kršitve, ki se dogajajo. Lahko bi tudi pozval priče dogodka, da počakajo na organe pregona in skupaj podajo izjavo o nedostojnem vedenju v javnosti. Vprašati se namreč moramo, kam smo kot družba zabredli, če se naša mladina obnaša na tak način. Je kriva vzgoja v družini ali le dejstvo, da mladi nimajo nobene prave perspektive, da smo kot država pozabili na njih?

Sami bi želeli dodati, da smo tudi mi žrtev samovolje Mestne občine Maribor, katera navkljub izstavljenem mnenju Ministrstva za javno upravo, Sektorja za lokalno samoupravo ne želi namestiti naših predvolilnih plakatov v skladu z Zakonom o volilni in referendumski kampanji. Trenutno postopek vodi Medobčinski inšpektorat in KPK, iz Mestne občine Maribor v zvezi s tem ne želijo podati nobenega komentarja.

Andrej Šiško –  Zedinjena Slovenija: “Vsekakor bi moral župan za svoje dejanje odgovarjati”

Vsekakor bi moral župan za svoje dejanje odgovarjati. Zagotovo je nesprejemljivo nasilno reševanje kakršne koli težave s trinajstletnikom.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.