18:17, sre, 3. Jul

Volilnim izidom bodo prišteli glasove iz tujine





 Volilne komisije bodo danes štele glasovnice, ki bodo do 12. ure prispele po pošti iz tujine, nato pa bo znan končni izid državnozborskih volitev. Koliko glasovnic se bo vrnilo v Slovenijo, še ni jasno, saj so se pojavljale težave pri pošiljanju volilnega gradiva v tujino.

Izid glasovanja po pošti iz tujine bodo ugotavljale okrajne volilne komisije in Državna volilna komisija (DVK). Upoštevali bodo glasovnice, ki bodo prispele do 12. ure, volivci v tujini pa so jih morali na pošto oddati do 24. aprila do 19. ure, ko so se zaprla volišča.

DVK je sicer v tujino poslala več kot 100.000 glasovnic, pri čemer so se pri pošiljanju volilnega gradiva pojavljale težave. Mnogi slovenski državljani v tujini so namreč opozarjali, da glasovnic niso prejeli pravočasno.

Kot je ugotavljala DVK, so se težave pojavljale na več ravneh, in sicer pri potrjevanju kandidatnih list s strani volilnih komisij volilnih enot, pri malomarnem opravljanju dela ene od zaposlenih v službi DVK in pri pošiljanju volilnega gradiva v mednarodni promet s strani Pošte Slovenije. V slednji so sicer zanikali, da bi do zamud prišlo po njihovi krivdi.

Državna volilna komisija bo danes zaradi zagotavljanja tajnosti glasovanja ugotavljala tudi izid glasovanja na devetih veleposlaništvih Slovenije v tujini, kjer je glas oddalo manj kot 50 volivcev.

Ko bodo znani končni izidi državnozborskih volitev, bo DVK pripravila zapisnik o ugotovitvi izida ter ga objavila v uradnem listu. Poročilo bo nato predala predsedniku republike Borutu Pahorju, ki bo sklical ustanovno sejo novega sklica DZ. Ta bo predvidoma 13. maja.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.