08:25, pon, 29. Jul

Policisti ustavili voznika, ki je imel v krvi kar 1,73 mg/l alkohola





Vse do 10. maja tudi mariborski policisti poostreno preverjajo psihofizično stanje voznikov. Začela se je namreč prva od treh letošnjih nacionalnih preventivnih akcij za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi.

Preizkus alkoholoziranosti pokazal kar 1,73 mg/l

Policisti PP Ormož so med včerajšnjim poostrenim nadzorom nad psihofizičnim stanjem voznikov, med 16. in 20. uro obravnavali kar šest voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola. Med njimi je glede na stopnjo alkohola najbolj izstopal 34-letni voznik mopeda, pri katerem je preizkus alkoholoziranosti pokazal kar 1,73 mg/l. Zoper voznika je bilo odrejeno pridržanje po določilih ZPrCP, izdan mu je bil plačilni nalog v višini 1.200 evrov.

V zgodnjih jutranjih urah smo bili obveščeni še o padcu 37-letnega voznika skiroja na Ptuju, ki se je huje poškodoval. Preizkus alkoholoziranosti je pokazal 0.92 mg/l alkohola.

Alkohol ter vožnja pod vplivom alkohola je še vedno eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznavanja, predvidevanja in presoje ter odločanja in izvedbe ustreznega ravnanja. Zato se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom, poročajo na PU Maribor.

Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč je v letu 2021 na območju PU Maribor znašal 9,3 %.

Najvišji je bil pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom, pri katerih je znašal 44 %, pri prometnih nesrečah s hudimi telesnimi poškodbami pa je znašal 10 %. Povprečna stopnja alkoholiziranosti je znašala 1,53 g alkohola na kg krvi.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.