10:24, ned, 28. Jul

Putin ob dnevu zmage ni objavil vojne z Ukrajino, ampak vztraja, da gre za specialno obrambno operacijo





Rusija danes slavi dan zmage nad Nemčijo v drugi svetovni vojni. Oči in ušesa svetovnih analitikov so bila danes usmerjena v Putinov govor, saj je bilo napovedano, da bo uradno spregovoril o vojni v Ukrajini.

Analiza Putinovega govora pa je po poročanju portala 24sata takšna: Putin ni razglasil zmage, obenem pa tudi ni izvlekel jedrske bombe. Sprašujejo se, kaj bo njegova naslednja poteza.

Putin govoril na Rdečem trgu

Čeprav so nekatere obveščevalne službe predvidevale, da bo Putin invazijo nad Putino nehal imenovati kot specialno vojno operacijo in da bo danes razglasil uradno vojno. Ne eno ne drugo se dejansko ni naredilo. Medtem ko imajo po vsej Rusiji danes vojaške parade, s katerimi slavijo dan zmage, se lahko ugotovi, kot so slikovito na portalu: da se je tresla gora, rodila pa se je miš. Putin je namreč na Rdečem trgu v Moskvi govoril podobno kot do zdaj, v zadnjih dveh mesecih in pol.

Putin: gre za obrambo in borbo proti nacizmu

Iz njegovega govora se lahko izloči dve stvari. Mnogi so pričakovali, da bo objavil vojno z Ukrajino. A tega ni naredil. Druga pa je, da je bilo eksplicitno rečeno, da Rusija ne želi kataklizmične vojne, je za portal 24sata dejal profesor iz Fakultete političnih znanosti Zoran Kurelić. Sam je analiziral govor Putina in ocenil, da Rusija ne želi zaostrovanja spopadov, ampak da vztraja pri retoriki specialne operacije in da še naprej trdijo, da gre za operacijo obrambnega karakterja. Vse drugo so po mnenju profesorja ponovljene fraze. Putin tudi ni omenjal Kijeva, ampak obrambo Donbasa in borbo proti nacizmu. Profesor še meni, da govor na paradi ni bil dramatičen.

Putin: Nevarnost narašča

A po drugi strani je Putin dejal, da se vojna nadaljuje. Ob tem pa je ZDA in njihove privržence obtožil, da Rusijo ogrožajo in da nevarnost vsak dan narašča, pišejo v Slovenskih novicah. Dejal, je, da se ne bodo odrekli ljubezni do domovine. Ameriškim veteranom je prepovedal vstop v Moskvo, a ob tem je dejal, da so ponosni na njihov podvig med drugo svetovno vojno, ko so uničili nacizem. Ruskim ranjenim vojakom je zaželel okrevanje in poudaril, da bo zagotovil podporo otrokom padlih tovarišev.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.