13:44, sre, 3. Jul

7. občinske seje Občine Ruše zaradi odstotnosti svetnikov ni bilo. Vztrajajo, da niso proti občinskem prostorskemu načrtu, le proti varianti 2 zahodne obvoznice





Današnje izredne seje občinskega sveta Občine Ruše ni bilo, občinski svetniki vztrajajo, da z novimi variantami zahodne obvoznice ne želijo biti seznanjeni, niso pa proti občinskemu prostorskemu načrtu. Tega bi brez variant zahodne obvoznice tudi radi obravnavali.

Na današnji občinski seji je bil en sam občinski svetnik, velika večina ostalih se je opravičila, da ne pride zaradi drugih obveznosti. Ruška županja Urška Repolusk je komentirala odsotnost občinskih svetnikov tako: “Očitno našim svetnikom ni, da bi se težava rešila, jaz sem jih večkrat pozivala, tudi na same sestanke pred samimi sejami, da se poskusimo zmenit, da rešimo zadevo. Očitno ni cilj rešitev, očitno tudi civilni iniciativi ni cilj rešitev, saj sem tudi njih preko odvetnika pozivala, da se usedemo in pogovorimo, vendar se tudi tam ne želijo pogovarjati.”

A občinski svetnik Darko Knez, ZA – Združena akcija, pravi, da ne gre za to, da občinski svetniki ne bi želeli sodelovati, prav nasprotno, da so sodelovali in so pripravljeni sodelovati in razpravljati, a ne s sprejemanjem gradiva o naknadnih variantah obvoznice. “Jaz se lahko tukaj samo vprašam, kdo zdaj kaj ne razume. Mi smo z županjo večkrat sedeli, se o teh stvareh pogovarjali, jasno povedali, da mi enostavno ne želimo teh gradiv s to omenjeno traso 2 na razpravi v občinskem svetu. Mi smo februarja že prepovedali vse nadaljnje aktivnosti in smo smatrali, da smo s to tematiko zaključili,” nam je dejal.

Gradiva, v katerem so študije variant zahodne obvoznice, občinski svetniki nočejo obravnavati in sprejemati. Niso pa proti občinskem prostorskem načrtu (OPN), v katerem so zasnovane druge prostorske vsebine. Knez tako izpostavlja, da niso proti razvoju prostorskega načrta, ampak proti varianti 2 zahodne obvoznice. Tako pravi, da naj ostane v OPN zapisana trasa 1, ne pa da bi sprejemali, brali ali obravnavali naslednje variante. Želijo le vedeti, koliko je stala študija naslednjih variant, ne pa seznanitve o aktivnosti, kako so delali na projektu. To so povedali že februarja in pri tem vztrajajo.

Repoluskova meni, da so svetniki tisti, ki bi lahko dali iz OPN zahodno obvoznico, svetniki pa, da je to naloga nje kot županje

Repoluskovo smo vprašali, ali je pripravljena iz OPN-ja dati ven zahodno obvoznico, tako da bi se lahko obravnavale vsaj vse naslednje vsebine, ki so v OPN-ju, pa je odgovorila, da je to odločitev občinskih svetnikov, ne pa njena.  Tako je dejala: “Ne. Zaradi tega, ker to se morajo odločiti svetniki. V osnutku OPN-ja je obvoznica vrisana, in jaz se samostojno za take stvari žal ne morem odločiti, ker v tem primeru se odločim za zadevo, ki tangira peščico ljudi, ne pa – ki ni v javnem interesu za vse naše občane.”

A Knez je izpostavil, da izvzetje zahodne obvoznice iz OPN-ja ni naloga in odločitev občinskih svetnikov, ampak lahko to predlaga in naredi županja. Pravi, da so takoj pripravljeni obravnavati nov občinski prostorski načrt brez obvoznice oziroma samo z njeno varianto 1. “Prostorsko planiranje je v domeni županje in njenih občinskih služb. Poglejte, če bi bilo to tako, da bi to bilo v naši domeni, bi takrat, ko je ona predstavljala sama te stvari, pa začela aktivnosti v zvezi s traso 2, bi takrat o tem 21-milijonskem projektu prav gotovo rekla in seznanila svetnike – če že ne opozicijske svetnike, pa prav gotovo svetnike, ki so bili takrat v njeni koaliciji. Tega pa žal ni naredila. Tako da je te postopke peljala popolnoma netransparentno in še danes jih pelje netransparentno,” nam je dejal Knez.

Naslednja, 22. redna seja Občine Ruše, je sklicana za 26. maja 2022.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.