08:27, sob, 6. Jul

Na območju PU Maribor obravnavali 55 primerov kaznivih dejanj nasilja v družini





Na območju PU Maribor so do 31. 5. 2022 obravnavali 55 primerov kaznivih dejanj nasilja v družini, medtem ko so jih leta 2021, v primerljivem obdobju lani, obravnavali 99. V 2022 (do 31. 5.) so obravnavali tudi 26 primerov kaznivih dejanj zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja, v primerljivem obdobju lani smo obravnavali 42 primerov.

“Obravnavali pa smo tudi 169 prekrškov z elementi nasilja v družini, v letu 2021 (v primerljivem obdobju) – 152 . Letos smo izrekli 68 prepovedi približevanja, v letu 2021 pa 87 (in 14 kršitev prepovedi približevanja),” so za lokalec.si povedali na PU Maribor.

V večini je ukrep prepovedi približevanja izrečen zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja, prav tako v večini primerov sodišče ukrep policije potrdi in podaljša na 15 dni. Ob hujšem nasilju v družini in ponovitveni nevarnosti lahko policija osumljenega tudi pridrži po Zakonu o kazenskem postopku in ga privede k preiskovalnemu sodniku, ki zoper njega lahko odredi pripor. “Sicer pa policisti obravnavamo tudi nekateri druga kazniva dejanja, storjena v krogu družine (odvzem mladoletne osebe, kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost…),” dodajo ob tem.

Nadzor nad spoštovanjem prepovedi približevanja izvaja policija

Ko preiskovalni sodnik z odločbo potrdi ukrep prepoved približevanja, policijska enota izdela opomnik za izvajanje nadzora, v katerem določi dinamiko nadzorov, vodi pa tudi razvid nadzorov. V primeru kršitev policisti dosledno ukrepajo glede na ugotovljene okoliščine ter zbrana obvestila, kršitelja pa bodisi oglobijo ali zoper njega podajo kazensko ovadbo, pojasnijo.

Pri obravnavi nasilja v družini se oblike nasilja prepletajo med seboj in sicer od psihičnega, fizičnega, ekonomskega do celo spolnega nasilja in zalezovanja. Tako je odvisno od primera do primera za kakšne oblike nasilja gre, pri čemer pa je skupna točka vseh oblik nasilja zloraba moči, s katero želi storilec žrtev spraviti v podrejen položaj.

Nasilje v družini je pereč družben problem, o katerem moramo govoriti ter ob tem zavzeti stališče, da nasilje ni sprejemljivo, izpostavijo: “Žrtvam moramo podati jasno sporočilo, da se nasilje ne bo končalo samo od sebe ter da morajo najti svojo notranjo moč ter nasilje prijaviti, pri čemer pa ne bodo same.”

Policija v primerih obravnave nasilja v družini namreč tesno sodeluje s centrom za socialno delo ter po potrebi tudi z nevladnimi organizacijami ter strokovnimi službami, ki žrtvam nudijo pomoč in oporo. “V policiji preko različnih medijev, družbenih omrežij in internetnih strani, na različne načine osveščamo o nasilju v družini in ljudi pozivamo, da ob zaznavi nasilja, le to-prijavijo, da lahko ukrepamo. Pristojne institucije se lahko namreč odzovemo le, če žrtve ali priče, o dogajanju spregovorijo,” zapišejo ob koncu.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.