08:18, ned, 28. Jul

Je smrtonosni izziv na Tiktoku terjal življenja sedmih otrok? Tožbe zaradi izziva se vrstijo …





Zaradi smrtonosnega izziva na Tiktoku, pri katerem je sicer cilj “izguba zavesti”, je umrlo sedem otrok, vsi so bili mlajši od 15 let.

Tiktok  toži vse več staršev, ki pravijo, da so njihovi otroci izgubili življenje zaradi smrtonosnega izziva.Aplikacija jim je namreč pokazala posnetke ljudi, ki so naredili izziv “izguba zavesti”, poroča Slobodna Dalmacija. Tožba je bila vložena junija, v njej pa je zapisano, da je najmanj sedem otrok, mlajših od 15 let, umrlo med izvajanjem tega izziva. Tožniki menijo, da z izzivom spodbujajo uporabnike, “da se zadavijo s pasom, z vezalkami ali s čim podobnim, dokler se ne onesvestijo”, so zapisali v Slovenskih novicah.

Obtožbe, da aplikacija daje v ospredje pretirano in nesprejemljivo nevarne izzive

Starši osemletne Lalani Walton in devetletne Arriani Arroyo sta vložila zadnjo tožbo, pred  tem pa se je že poročalo o prejšnjih primerih. 10-letniku iz Italije, ki naj bi umrl januarja 2021; 12-letniku iz Kolorada, ki naj bi umrl marca 2021; 14-letniku iz Avstralije, ki naj bi umrl junija 2021; 12-letniku iz Oklahome, ki naj bi umrl julija 2021, ter 10-letniku iz Pensilvanije, ki naj bi umrl decembra 2021. Mati enega od umrlih otrok iz Pensilvanije je tožila podjetje, češ da aplikacija “daje v ospredje pretirano in nesprejemljivo nevarne izzive”, so še zapisali v Slovenskih novicah. Tiktok pa je nato za za The Washington Post podal izjavo, da so uporabnikom onemogočili iskanje nevarnega izziva. Namesto tega naj bi bilo vidno opozorilo, da so “nekateri spletni izzivi lahko nevarni, moteči ali celo izmišljeni”.

Deklici naj bi do posnetkov prišli na dostopu, namenjenemu vsem

V tožbi  osemletne Lalani Walton in devetletne Arriani Arroyo pa je navedeno, da deklici nista iskali izziva, ampak da so bili posnetki sami vidni. Tiktok pa naj bi izziv tržil na glavnem zaslon aplikacije. Zato Tiktok obtožujejo, da so posnetki dostopni na strani “za vas”, kjer imajo dostop tudi majhni otroci.  Tiskovni predstavnik Tiktoka Mahsau Cullinane je sicer izjavil, da gre za izziv, za katerega izvedo ljudje z drugih virov, ne pa na tiktoku, kjer po njegovih besedah ni bil nikoli trend tiktoka. Pa tudi, da bodo odstranili povezano vsebino takoj, ko jo najdejo. Družinam je tudi izrekel sožalje.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.