19:18, sob, 6. Jul

Prometna varnost na Ptuju se še naprej poslabšuje





Prometna varnost na območju ptujske občine se letos še naprej poslabšuje, saj so v prvih devetih mesecih obravnavali že 541 prometnih nesreč oziroma kar 36 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, ko je teh bilo 399. Na srečo se nobena med njimi ni končala s smrtnim izidom, medtem ko so lani beležili en smrtni primer.

Kot je na seji ptujskega sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu povedal namestnik načelnika ptujske policijske postaje Tomislav Sledič, je bilo v prometnih nesrečah osem ljudi huje poškodovanih, leto prej trije, 84 pa lažje, kar je prav tako za dobro tretjino višja številka od lanske v istem obdobju. V 449 nesrečah je nastala samo materialna škoda.

Vsi hudo poškodovani udeleženci prometnih nesreč so bili starejši od 44 let, sicer pa v prvih devetih mesecih po Sledičevih besedah izstopajo predvsem kategorije šibkejših udeležencev v prometu. V nesrečah je bilo namreč udeleženih 12 pešcev, 22 kolesarjev in 18 voznikov motorjev, za vse tri kategorije so številke dvakrat višje kot leto prej.

“V zadnjih letih so se kot udeleženci v nesrečah začeli pojavljati tudi vozniki e-skirojev, saj je njihova uporaba v zadnjem času zelo popularna,” je povedal Sledič in dodal, da so do konca poletja obravnavali že pet nesreč, v katere so bili udeleženi vozniki e-skirojev.

Policisti kot glavne vzroke za prometne nesreče navajajo neprilagojeno hitrost glede na stanje vozišča, vremenske razmere, neizkušenost voznikov, izsiljevanje prednosti, nepravilno smer vožnje in alkohol.

Na ptujski policiji ta teden vse do nedelje izvajajo poostrene aktivnosti za varnost pešcev, v času novembrskih martinovih praznovanj pa bodo poostreno nadzirali tudi psihofizično stanje udeležencev v prometu.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.