20:22, sob, 6. Jul

Največji severnoameriški proizvajalec križno lepljenih plošč podjetje Ledinek izbral za najboljšega svetovnega partnerja





Najbolj celovit in kompleten proizvajalec proizvodnih linij na svetu, podjetje Ledinek, je bil prepoznan kot najboljši ključni partner za postavitev proizvodnega obrata v severnoameriškem podjetju SmartLam.

»Iskali smo projekt na ključ, ki bi ga zagotovilo vodilno podjetje v avtomatizirani proizvodnji križno lepljenih plošč (CLT) in lepljenih nosilcev (GLT). Po raziskavi naših možnosti smo ugotovili, da Ledinek najbolj ustreza našim potrebam,« je dejal generalni direktor prvega in največjega proizvajalca križno lepljenih plošč v Severni Ameriki, Derek Ratchford.

V Ledineku s strastjo do iznajdb in z vizionarskimi naprednimi tehnologijami oblikujejo današnji svet lesa. V Dothanu v zvezni državi Alabama bodo zgradili nov in najsodobnejši obrat za izdelavo križno lepljenih plošč, s katerim bodo letno proizvedli do 200.000 m³ lepljenih nosilcev, ki bodo zadoščali visokim potrebam trga gradbenega lesa. Vrednost investicije znaša približno 50 milijonov evrov, nova proizvodnja lepljenih nosilcev pa bo pričela polno obratovati oktobra 2024. »Z veseljem naznanjamo novo, najsodobnejšo in po meri narejeno tovarno lepljenega lesa, ki bo največja v Severni Ameriki. Dothan je strateško lociran v Alabami na jugovzhodu države, kamor prodamo največ in je najhitreje rastoč množični trg lesa v ZDA,« je še pojasnil Ratchford.

Nov pristop k avtomatizirani in visoko zmogljivi proizvodnji lepljenega lesa

Precej zanimiv je njihov nov pristop k avtomatizirani in visoko zmogljivi proizvodnji lepljenega lesa z uporabo tehnologije stiskanja s hladnim lepilom. Ta tehnologija v Severni Ameriki še ni uveljavljena, vendar se že desetletja uporablja po vsej Evropi. »Za dosego svojega cilja se je SmartLam odločil za nas, ker smo specialisti in vodilni v svetu na področju te tehnologije ter smo sposobni zgraditi najsodobnejši obrat za lepljenje na ključ,« je dejal vodja prodaje pri podjetju Ledinek Robert Mlinarič.

Ratchford pravi, da so se za Ledinek odločili tudi zato, ker temeljijo na tehnologiji hladnega stiskanja in omogočajo avtomatizacijo z visoko prilagodljivostjo za velike proizvodne kapacitete. »In kar je najbolj pomembno, uspelo jim je ugoditi vsem našim tehničnim zahtevam z edinstvenimi rešitvami, ki so jih predstavili med pogovori o projektu. Zagotovili bodo celovito rešitev, saj temelji na treh stiskalnicah, ki bodo omogočale našo popolno prilagodljivost,« je sklenil.

V celotni liniji bodo glavno vlogo opravljale tri preše za tehnologijo stiskanja s hladnim lepilom, in sicer Z-press, Rotopress in Flexipress. Z-press je 18 metrov dolga stiskalnica, ki uporablja vroče lepilo za hitro lepljenje desk različnih širin v enoslojne lepljene plošče, kar omogoča kasnejšo izdelavo širokih nosilcev z zamaknjenimi lepljenimi fugami med samimi ploščami, ki bodo tako zlepljene v nosilec skladno z zahtevami standardov za konstrukcijski les v ZDA. Hkrati se z zlepljanjem v plošče izničijo geometrijske nepravilnosti posameznih desk, kot so upognjenost, zvijanje v špiralo in druge, kar omogoča izdelavo visokokakovostnega izdelka. Enoslojne lepljene plošče se nato lepijo v nosilce na stiskalnici Flexipress. To je 18 metrov dolga stiskalnica za po meri narejene nosilce ter stebre. Na njej je možna proizvodnja do 18-metrskih elementov s presekom do 2000 x 610 mm. Za doseganje omenjene kapacitete pa bo poskrbela stiskalnica Rotopress, še ena 18-metrska avtomatska stiskalnica opremljena z rotorjem, na katerem se vrtijo štiri stiskalna polja. Ta omogočajo velike proizvodne kapacitete (stiskalnica bo vsakih osem minut končala posamezen cikel stiskanja) in izredno fleksibilno proizvodnjo lepljenih nosilcev, do preseka 1400 x 310 mm.

Svetovno priznano podjetje Ledinek Engineering letos beleži 30-letno tradicijo

Celotna linija je popolnoma avtomatizirana in kot vsi Ledinek proizvodi zasnovana za večizmensko industrijsko proizvodnjo. Nadrejen nadzorni sistem omogoča enostavno upravljanje skoraj 190 metrov dolge in 50 metrov široke linije z le nekaj operaterji in njeno fleksibilnost. S tem pri Ledineku sledijo naraščajočim zahtevam industrije konstrukcijskega lesa po velikih kapacitetah, fleksibilnosti in avtomatizaciji.

Svetovno priznano podjetje Ledinek Engineering letos beleži 30-letno tradicijo. So najbolj celovit in kompleten proizvajalec proizvodnih linij na svetu, ki nenehno raste, se razvija in stalno vlaga v zaposlene. Razvijajo in izdelujejo stroje ter avtomatske linije za proizvodnjo lesnih polizdelkov. Soustvarjajo svetovne trende na področju lesnoobdelovalne industrije. Vsi stroji so plod njihovega lastnega razvoja in inovacij. Slovensko znanje prenašajo v več kot 50 držav po vsem svetu. V sklopu blagovne znamke Ledinek zaposlujejo več kot 400 ljudi. Za inovativnost, uspešnost, razvoj in delo so prejeli že več nagrad tako v Sloveniji kot tudi tujini.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.