06:24, pon, 8. Jul

VIDEO: Tako se Marcos Tavares zapostavi sovražnemu govoru





V službi vlade za digitalno preobrazbo so decembra sprožili kampanjo za boj proti sovražnemu govoru na spletu, ki so jo poimenovali Ugrizni se v sovražni jezik. Kot so sporočili iz službe vlade, v kampanji sodelujejo slovenski športniki in športnice, ki so v videoposnetkih soočeni s sovražnim govorom.

V videih protagonist, ki pooseblja družbena omrežja, znane slovenske športnice in športnike sooča z njim namenjenimi sovražnimi in žaljivimi zapisi na družbenih omrežjih.

V prvi seriji videov so sodelovali nekdanji nogometaš Maribora Marcos Tavares, paraolimpijka Tanja Cerkvenik, smučarski skakalec Cene Prevc, rokometašica Barbara Lazović in odbojkar Jani Kovačič.

“Občutek tesnobe, ki ga lahko gledalci zaznajo ob poslušanju zmerljivk in sovražnega govora, nas postavi v vlogo žrtve sovražnega govora,” pri tem opozarjajo pri vladni službi.

V seriji kratkih videoposnetkov slovenske športnice in športniki opozarjajo, da sovražni govor ni le neprijeten, ampak lahko dejansko uničuje življenja. In ker so tudi sami proti sovražnemu govoru, želijo prispevati k temu, da se ustavi.

Služba vlade za digitalno preobrazbo je serijo kratkih videoposnetkov izdelala in posnela v sodelovanju s projektom Združenja DrogArt Socialni marketing Iz principa.

“Včasih se je dobro ugrizniti v jezik, v sovražni jezik pa vedno,” so pri tem opozorili v službi vlade za digitalno preobrazbo.

Pojem sovražni govor v službi vlade razumejo kot izraz, ki zajema vse oblike izražanja, ki širijo, spodbujajo, promovirajo ali opravičujejo rasno sovraštvo, ksenofobijo in antisemitizem.

Pojem sovražnega govora, so še dodali, zajema tudi druge oblike sovraštva, ki temeljijo na nestrpnosti, diskriminaciji in sovražnosti do manjšin, migrantov in oseb priseljenskega porekla, vključno z nestrpnim izražanjem agresivnega nacionalizma ter prepričanj o kulturni večvrednosti lastne etnične skupine.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.