00:22, pon, 8. Jul

Se finančne težave mariborske občine poglabljajo? Račune plačuje z zamudo, nekateri uporabniki so dobili skopa pojasnila





Mestna občina Maribor naj bi imela vse več finančnih težav, po poročanju Večera je tako imela konec leta 2022 kar 7,2 milijona evrov zapadlih obveznosti, račune pa plačuje z veliko zamudo.

Proti koncu prejšnjega leta naj bi zašla mariborska občina v take težave, da so imeli večmilijonske zapadle obveznosti. Za Večer so z občine pojasnili, da so zapadle obveznosti posledica kasnejših nakazil države za sofinanciranje projektov EU, prav tako tudi zaradi višjih stroškov, ki jih je naložila država, pa tudi zaradi vračila likvidnostnega kredita ob koncu leta in energetske draginje. Ob tem so še zapisali, da so zadnje zapadle obveznosti včeraj poravnali v celoti. Pojasnili so, da so morali pri izvajanju investicijskih projektov, ki jih sofinacirata država ali pa Evropska unija, vnaprej založiti svoja sredstva, te pa bodo dobili povrnjena. In to naj bi bil zdaj vzrok za likvidnostne vrzeli. Izpostavili so še, da so plačila obveznosti izvajali glede na likvidnostne zmožnosti občinskega proračuna. Dodali so še, da so konec leta izplačali še višje plače javnim uslužbencem, kar so morali narediti po dogovoru s sndikatom, zato pa – pojasnjujejo – država ni zagotovila dodatnega denarja.

Opravičujejo se zaradi situacije

Proračunski porabniki in zunanji izvajalci , nevladne organizacije in samostojni kulturni delavci so opozorili, da niso mogli plačati stroškov, ki jih imajo z izvedbo projektov, od občine so dobili skope informacije. Na MO Maribor so dejali, da dopuščajo možnost, da posameznih subjektov niso obvestili ali pa je pri komunikaciji nastal nesporazum. Tako zdaj pravijo, da se opravičujejo in da ne bo noben uporabnik ostal brez plačila.

Rdečemu križu še niso poravnali vseh obveznosti

Izpostavili so, da so izvedli vsa transferna plačila za vrtce, pri drugih javnih zavodih pa vsa transferna plačila za plače zaposlenih. Materialne stroške naj bi poravnali včeraj. Našteli so še, da so do konca leta “nemoteno izvajala plačila društvom na področju sociale, kulture, športa, gasilstva, KS in MČ ter sredstva za pomoč ob rojstvu, štipendije dijakom, sredstva za razpise za pospeševanje gospodarstva ipd. Izvajala so se tudi plačila dobaviteljem iz namenskih sredstev kredita ali drugih namenskih sredstev,” so zapisali na Večeru.  Center za socialno delo Maribor je za Večer potrdil, da so včeraj od občine dobili zaostalo nakazilo v znesku 26 tisoč evrov. Rdeči križ pa po besedah sekretarja Metoda Dolinška ni dobila vseh zapadlih obveznosti, to pomeni približno 5.500 evrov iz naslova zaščite in reševanja od skupnih 130 tisoč evrov, kar je sicer celoletna pogodbena zaveza občine do rdečega križa.

Mestna občina Maribor ostaja dolžna šolam

Nekaj mariborskih osnovnih šol je MO Maribor decembra obvestila, da je treba prilagoditi finančne načrte, ker primanjkuje denarja. Z OŠ Franceta Prešerna so za Večer pojasnili, da neplačevanje čutijo pri plačilu stroškov plina, vode, elektrike, varnosti, ravnanja z odpadki  in še kje.  Izpostavili so, da so v drugi polovici oktobra dobili povračilo materialnih stroškov za avgust. Nato pa do tega ponedeljka nič več, zdaj pa so dobili denar za september in oktober, občina pa jim ostaja dolžna še okoli 35 tisoč evrov.

Zamuda pri plačilu domske oskrbe se podaljšuje

Dom starejših občanov Tezno je za Večer odgovoril, da občina običajno zamuja s plačilom oziroma doplačilom domske oskrbe od deset do štirinajst dni, zdaj pa je ta zamuda že daljša, saj niso dobili plačila za november in december, gre pa za približno 16 tisoč evrov. Direktorica tega doma je dejala, da zdaj krijejo dolg iz svojih sredstev in da sicer nimajo veliko stanovalcev, ki jim občina financira ali sofinancira oskrbo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.