12:14, pon, 1. Jul

Mednarodni dan žensk in raziskovalk v znanosti





Vsako leto se 11. februarja obeležuje mednarodni dan žensk in raziskovalk v znanosti, katerega namen je doseči polno in enako udeležbo žensk in deklet v znanosti. Zavedati se moramo, da ženske bistveno prispevajo k reševanju velikih problemov človeštva v 21. stoletju in da jim je treba omogočiti polno udeležbo v znanosti, saj moramo dandanes za razreševanje teh izzivov izkoristiti ves človeški potencial.

Tako bodo v soboto, 11. februarja 2023, ob 10. uri, na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru obeležili omenjen dan skupaj z zaposlenimi z ministrstev vlade RS in njihovimi otroki, saj želijo dnevu podati prav posebno težo.

Dogodka se bodo  udeležili ministrica za digitalno preobrazbo, dr. Emilija Stojmenova Duh, državna sekretarka na omenjenem ministrstvu, dr. Aida Kamišalić Latifić, državni sekretar z Ministrstva za kulturo, Matevž Čelik Vidmar in državna sekretarka z Ministrstva za zdravje, Azra Herceg.

Potekale bodo zanimive delavnice 

V prvem delu obiska bodo potekali pozdravni nagovori in ogled ter predstavitev makete Elektroenergetskega sistema Slovenije, ki jo imajo na mariborski Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. V drugem delu obiska bodo starši lahko prisluhnili kratkim poljudnim predavanjem ter z zaposlenimi s fakultete spregovorili o priložnostih za sodelovanje. V tem času bodo za otroke potekale zanimive delavnice s področij STE(A)M.

Naj bo vključenost žensk večja

Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh ob omenjenem dnevu sporoča: “Čeprav je danes mednarodni dan žensk in deklet v znanosti, današnji dogodek ni namenjen zgolj ženskam in dekletom. Namenjen je vsem, saj samo skupaj lahko dosežemo premike in poskrbimo za večjo vključenost žensk in deklet v znanosti in raziskovanju. Na fakulteti, kjer sva obe z državno sekretarko dr. Kamišalić Latifić, dobili odlično izobrazbo, bomo mamice in očetje, deklice in fantje imeli priložnost spoznati, da spol ne more in ne sme biti ovira za znanosti.”

Ob tem pa je prodekan za izobraževalno dejavnost UM FERI, doc. dr. Boštjan Vlaovič dodal: “UM FERI si aktivno prizadeva povečati delež študentk, asistentk in profesoric, saj so na tem področju izredno uspešne. Naša želja je, da to postane tradicionalni dogodek in da ob tej priložnosti predstavimo širok in interdisciplinaren nabor znanja, ki ga imamo na UM FERI.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.