16:32, ned, 7. Jul

Vlada RS poskrbela, da je cena toplote v sistemu daljinskega ogrevanja v Mariboru nižja od sprva napovedane





Po zamejitvi najvišje dovoljene cene toplote za gospodinjstva je Vlada RS z dodatnim ukrepom poskrbela še za zaščitene odjemalce, saj je sprejela uredbo o zamejitvi najvišje drobnoprodajne cene zemeljskega plina za tiste odjemalce, ki se ogrevajo iz sistemov daljinskega ogrevanja in izpolnjujejo kriterije zaščitenih odjemalcev, in sicer na 79 EUR/MWh. Zaščiteni odjemalci so osnovne socialne službe, vrtci, osnovne šole in zdravstveni domovi, ukrep zanje pa velja do 31. 8. 2023. Kot je bilo že znano – najvišja dovoljena postavka za variabilni del cene toplote* za gospodinjstva v sistemih daljinskega ogrevanja, ki je v veljavi do 30. 4. 2023, je omejena na 98,70 EUR/MWh brez DDV.

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič je ob tem dejal: »Novica o zamejitvi cen za vse uporabnike nas je pozitivno presenetila, zato se želim v imenu vseh občanov zahvaliti Vladi RS, ki je prepoznala stisko prebivalcev in tudi drugih odjemalcev ter se odločila za te ukrepe. Veliko dela, energije in truda je bilo vloženega tudi s strani Energetike Maribor, ki je od polovice lanskega leta iskala rešitve za Mariborčanke in Mariborčane. Vemo, da situacija ni optimalna, a nas hkrati veseli, da dvig ne bo tolikšen, kot je bilo sprva predvideno.«

Do podražitev tako v ni prišlo v tolikšni meri, kot se je sprva obetalo

Tako tudi v sistemu daljinskega ogrevanja v MO Maribor od 1. 1. 2023 velja zamejena cena za gospodinjstva 98,70 EUR/MWh brez DDV oz. 108,08 EUR/MWh z DDV. Medtem ko se je pred sprejemom vladne uredbe napovedoval 78-odstotni dvig variabilnega dela cene toplote za gospodinjstva, je ob ustreznem ukrepanju vlade slednji le 28-odstotni. Variabilni del cene toplote za zaščitene odjemalce na podlagi vladne uredbe od 1. 1. 2023 znaša 146,588 EUR/MWh brez DDV oz. 160,51386 EUR/MWh z DDV. Cena variabilnega dela toplote za zaščitene odjemalce se je torej zvišala za 91 % in ne za 200 %, kot se je nakazovalo sprva. Cena za ostale poslovne in industrijske odjemalce po novem znaša 198,41719 EUR/MWh brez DDV oz. 217,26682 EUR/MWh z DDV. Za slednje se v obračunu cene toplote upošteva nabavna cena zemeljskega plina po pogodbi, ki jo je Energetika Maribor podpisala z družbo Petrol. Do podražitev tako v nobeni kategoriji odjemalcev ni prišlo v tolikšni meri, kot se je sprva obetalo.

Vzpostavili so spletno mesto

Interventna stran s pojasnili za gospodinjske odjemalce Energetika Maribor je v duhu transparentnega poslovanja s končnimi gospodinjskimi odjemalci v času energetske negotovosti vzpostavila interventno spletno mesto s predstavitvijo vseh znanih okoliščin, grafično primerjavo cen, predlogi za izboljšanje energetske samostojnosti in kalkulatorjem za okvirni preračun stroškov: https://toplota.jhmb.si. Projekti za izboljšanje energetske stabilnosti in neodvisnosti Družba Energetika Maribor iz Skupine JHMB ima izdelan Akcijski načrt trajnostne oskrbe mesta Maribor s toploto, ki vključuje projekte visokotemperaturne toplotne črpalke Pristan, sončne elektrarne na javnih objektih, kotel na lesno biomaso ter napravo za energetsko izrabo odpadkov. Z izvedbo teh projektov bo Energetika Maribor postala manj odvisna od cen zemeljskega plina na mednarodnih trgih.

POJASNILO Energetike Maribor: Variabilni del cene toplote je tisti del celotnih stroškov za toploto, ki je odvisen od porabljene toplote. Porabljena toplota se ugotavlja neposredno z odčitavanjem obračunskega merilnika toplote na odjemnem mestu v toplotni postaji za posamezno obračunsko obdobje in zajema toploto za ogrevanje objekta, toploto za pripravo tople sanitarne vode ter toploto za potrebe drugih tehnoloških procesov objekta. Vsa dodatna pojasnila o strukturi variabilne cene toplote in ostalih okoliščinah, ki vplivajo na oblikovanje cen v sistemu daljinskega ogrevanja Energetike Maribor so na voljo na https://toplota.jhmb.si.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.