23:23, sob, 6. Jul

Na Ptuju višje cena vrtca, komunalnih in pokopaliških storitev





Ptujski mestni svet je na današnji seji potrdil višje cena vrtca ter komunalnih in pokopaliških storitev. Vrtec se bo marca podražil za 11 do 15 odstotkov, kar je odvisno od starostnega obdobja, za povprečno deset evrov bodo višje položnice za porabo vode in kanalizacijo, podražile pa bodo tudi pokopališke storitve.

Vodstvo Vrtca Ptuj je predlog sprememb cen programov podalo januarja, tako kot večina drugih vrtcev po državi pa podražitve utemeljujejo predvsem z dvigom minimalne plače, podražitvami energentov in živil ter dviga stroškov ostalega materiala in storitev.

S 1. marcem se bo tako polna cena v prvem starostnem obdobju in drugem starostnem obdobju za otroke med četrtim in šestim letom iz trenutne, ki je veljavna od novembra 2020, dvignila za 15 odstotkov, cena za otroke med tretjim in četrtim letom ter v kombiniranih oddelkih pa za dobrih 11 odstotkov.

V ptujski javni vrtec je v tem šolskem letu vpisanih 880 otrok, kar je malenkost pod razpoložljivimi zmogljivosti, pri čemer okoli 15 odstotkov otrok prihaja iz okoliških občin.

Za najmlajše otroke s stalnim bivališčem na Ptuju bo mestna občina še naprej zagotavljala dodatno subvencijo v višini 65 evrov.

“Žal se je tudi pri nas zgodilo, kar se je napovedovalo že kar nekaj časa. Vrtec bo tako za tiste družine s povprečnimi plačami dražji nekje za 25 evrov. Temu smo se želeli izogniti, a nam znane okoliščine to onemogočajo. Vemo pa, da je vodstvo vrtca naredil vse možne racionalizacije, da bi se izognili še višjemu dvigu,” je dejala županja Nuška Gajšek.

To pa ni edino kislo jabolko, v katerega so na današnji seji morali ugrizniti ptujski svetniki, saj so potrdili tudi dvig cen komunalnih storitev.

Položnice za porabo vode in kanalizacijo bodo po besedah direktorja komunalnega podjetja Janka Širca v povprečju višje za slabo četrtino oziroma za skoraj deset evrov.

V omenjenem javnem podjetju so pripravili nov elaborat o oblikovanju cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb oskrbe s pitno vodo za vse občine njihovega vodooskrbnega sistema ter elaborat odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode družbe tudi za druge občine v regiji za leto 2023. Dokumenta sta trenutno v potrjevanju v vseh sedemnajstih občinskih svetih.

Kot je povedal Širec, se zavedajo, da gre za razmeroma visok dvig s 37 na okoli 47 evrov. Aktualne cene so bile nazadnje spremenjene pred štirimi leti, od takrat pa so se zvišale skoraj vse postavke, zlasti električna energija, ki sestavljajo končno ceno. “Vemo, da bo to za nekatere boleče, vendar se izogniti temu ne da,” je še dejal.

Višje pa bodo tudi cene pokopaliških storitev, za katere aktualne cene veljajo že od leta 2015, v tem času pa se je po besedah Gajškove tudi pri tej dejavnosti marsikaj podražilo.

Najem groba na novem pokopališču bo višji za okoli petino, na starem pa nekaj manj, saj staro ne zahteva toliko vzdrževanja kot novi del.

Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.