08:13, pon, 1. Jul

Gradbinci opozorili na pomanjkanje kadra





Med glavnimi izzivi v gradbeništvu je pomanjkanje kadra, ki pesti vsa podjetja v panogi, so ugotavljali udeleženci današnje okrogle mize o prihodnosti gradbeništva, s katero se je v Moravskih Toplicah začelo dvodnevno strokovno srečanje sekcij gradbincev, kleparjev krovcev in instalaterjev-energetikov pri OZS.

Gradbinci se srečujejo vsako leto, letos se jih je v Moravskih Toplicah zbralo okrog 200 iz 62 območnih zbornic. Srečanja so priložnost, da krovna organizacija prisluhne predlogom in pobudam članov sekcij in jim skuša omogočiti čim ugodnejše poslovno okolje, je uvodoma izpostavil predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Blaž Cvar.

Predsednik sekcije gradbincev pri OZS Zoran Simčič je ob perečem problemu pomanjkanja kadrov dejal, da bo treba v državi delati sistemsko in načrtno izobraževati lasten kader. “Samo izobražen kader lahko omogoča razvoj in rast podjetja in panoge,” je poudaril. Tudi gradbeništvo se ves čas razvija, pojavljajo se številne novosti, podjetja so sicer zelo prilagodljiva in lahko uvedejo novosti, le izobražen kader potrebujejo, je dodal.

Izpostavil je še izziv javnega naročanja. Ker pri javnih naročilih prevladuje kriterij najnižje cene, podjetju ostane zelo malo za vlaganje v razvoj. “Od države in vlade pričakujemo, da nam bo znala prisluhniti, da bomo skupaj poiskali boljše rešitve zakona o javnem naročanju,” je dejal.

Simčič sicer za letos še napoveduje rast gradbeništva, nato pa glede na trende v Evropi ohlajanje panoge. Dejavnost se bo po njegovih besedah razvijala v smeri zelenega prehoda in digitalizacije.

Težave, ki jih predstavlja pomanjkanje kadrov, je omenil tudi predsednik sekcije instalaterjev-energetikov pri OZS Andrej Papež. “Šolski sistem panogi ni naklonjen, gre za delovna mesta z nizko dodano vrednostjo, po plačah močno zaostajamo za tujino in ne moremo konkurirati odlivu kadra, ki odhaja v Avstrijo, Nemčijo,” je dejal.

Težave rešujejo s prelivanjem med panogami, kar pa dolgoročno ni rešitev. Na ta način “ne dobimo kakovostnega izšolanega izučenega kadra, ampak denimo delavce iz proizvodnje, kar zahteva veliko truda in energije, da jih priučimo dela v zelo specifični dejavnosti”, je podčrtal Papež.

Menil je še, da se bodo za izboljšanje stanja morale zvišati cene storitev, da bo dejavnost lahko sledila novim trendom in digitalizaciji ter zagotavljala višjo dodano vrednost, “da bodo zaposleni videli prihodnost in si bodo želeli delati v tej panogi”.

“Morali bomo pospešiti pridobivanje delovnih dovoljenj oziroma skrajšati postopke za pridobivanje tuje delovne sile, da bomo lahko zakrpali luknje, ki jih imamo. Ampak to ni rešitev, treba bo poskrbeti za posodobitev poslovanja, in tudi v tej panogi je to možno,” je prepričan predsednik OZS Cvar.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.