08:14, pon, 1. Jul

Posvetovalna skupina s predlogi za pripravljenost in odzivanje na okužbe s koronavirusom





Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) je pred zaključkom dela pripravila predloge in usmeritve za srednje in dolgoročno vzdržno pripravljenost ter odzivanje na okužbe s koronavirusom. Dokument je v prvi vrsti namenjen odločevalcem.

Predlogi so strnjeni v pet stebrov – cepljenje proti covidu-19, obvladovanje prenosa okužb, testiranje in zdravljenje, epidemično spremljanje, odzivanje in modeliranje ter krizno komuniciranje in njegovo upravljanje.

Cepljenje proti covidu-19 ostaja najučinkovitejši ukrep za obvladovanje covida-19 in preprečevanje težkih potekov bolezni, je poudarila skupina. Pričakovati je, da bo koronavirus še naprej krožil med prebivalstvom, zato je potrebno vzdrževanje čim višje precepljenosti proti covidu-19, predvsem v rizičnih skupinah prebivalstva in obnavljanje imunosti s poživitvenimi odmerki zadnjih prilagojenih cepiv v ustreznih intervalih, so dodali.

Ob tem v skupini priporočajo sprotno posodabljanje priporočil za cepljenje proti covidu-19 skladno z najnovejšimi spoznanji.

Prav tako priporočajo aktivnosti za zvišanje precepljenosti proti covidu-19 v populaciji. Cepljenje proti covidu-19 mora ostati brezplačno in omogočeno vsem, ki se želijo cepiti, so poudarili. V primeru potrebe po množičnem cepljenju pa predlagajo aktivacijo sistema množičnega cepljenja.

V stebru obvladovanje prenosa okužb skupina med drugim izpostavlja, da bi bilo treba priporočila za naravno in mehansko prezračevanje prostorov, prilagojena koronavirusu, dopolniti za obdobja sezonskega pojavljanja respiratornih okužb.

Svetujejo pripravo in implementacija strategije učinkovitega prezračevanja igralnic, učilnic in predavalnic glede na načine prezračevanja v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

V stebru epidemiološko spremljanje, odzivanje in modeliranje koronavirusa skupina odločevalcem med drugim priporoča celovito podporo digitalizaciji spremljanja nalezljivih bolezni, pa tudi celovito podporo vzpostavitvi spremljanja povzročiteljev nalezljivih bolezni v odpadnih vodah. Prav tako predlagajo vzpostavitev epidemiološkega modeliranja na NIJZ.

V stebru testiranje in zdravljenje skupina med drugim priporoča vzpostavitev sistema, ki bi omogočal analitiko nenadnega velikega obsega vzorcev, vključno s sekveniranjem.

Svetujejo tudi pripravo sistemskih ukrepov za krepitev mreže služb duševnega zdravja v vseh sektorjih v povezavi s preprečevanjem posledic epidemije nalezljive bolezni, še posebej pri otrocih in mladostnikih, pri katerih je bilo v času epidemije covida-19 zaznano največje poslabšanje duševnega zdravja.

V stebru krizno komuniciranje in njegovo upravljanje pa skupina priporoča strateško načrtovanje ukrepov in upravljanje kriznega komuniciranja, prilagoditev komuniciranja in ukrepov različnim družbenim skupinam ter umirjeno in spoštljivo komuniciranje.

V dokumentu je sicer skupina predstavila tudi epidemično situacijo glede covida-19 v Sloveniji do februarja 2023, sestavo in naloge zdaj že nekdanje skupine, pa tudi lansko poletje pripravljena strokovna izhodišča in usmeritve za pripravljenost in odzivanje na koronavirusni okužbi v jesensko-zimski sezoni 2022/2023

Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa pri NIJZ je prenehala z delom, saj je bolezen covid-19 obvladljiva z obstoječimi sistemi, je v petek povedal nekdanji vodja skupine Mario Fafangel.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.