06:23, pon, 1. Jul

V vseslovenski prostovoljski akciji sadnje dreves Pomladimo gozdove 2023 bodo sadili drevesa, kjer so območja prizadeli ujme, podlubniki in požar





Četrta vseslovenska prostovoljska akcija sadnje dreves Pomladimo gozdove 2023, ki jo organizirajo Slovenski državni gozdovi, bo v soboto 25. marca 2023 med 9. uro do okoli 11.30. Za sodelovanje se je treba prijaviti.

Sadnjo dreves bodo izvedli na površinah, ki so jih prizadele naravne ujme ali gradacije podlubnikov, v primeru Krasa pa požar. “Sadnjo mladih dreves bomo izvajali na štirih lokacijah: na Kočevskem v bližini vasi Polom, nad Lovrencem na Pohorju, v Smrečju pri Bohorju in v Mošah pri Medvodah. Posadili bomo okoli 7.000 sadik različnih drevesnih vrst, ki jih bodo skupaj s podporniki akcije zagotovili Slovenski državni gozdovi. V bližini Renč na Goriškem Krasu bomo na površini, ki jo je prizadel lanski veliki požar, sejali semena drevesnih vrst, kar je posebnost letošnje akcije,” sporočajo iz SiGD.

Sadnja dreves pri Škofji Loki. Foto: Gorazd Kavčič. Vir: Slovenski državni gozdovi

Širjenje zavesti o pomenu gozda

Namen akcije je v prvi vrsti širiti zavest o pomenu gozda, ki ga želimo pustiti za seboj v čim boljšem stanju. Letošnji datum sovpada z mednarodnim dnevom gozdov, ki ga je za 21. marec leta 2012 razglasila Generalna skupščina Združenih narodov. Tradicionalna delovna akcija bo namreč potekala v soboto 25. marca 2023 med 9. uro do okoli 11.30. V primeru izredno slabe vremenske napovedi bo dogodek teden dni kasneje 1. aprila, o čemer bo javnost pravočasno obveščena, sporočajo iz Slovenskih državnih gozdov.

Udeleženci bodo izvedeli več o pravilni sadnji dreves

Sadnja je enostavno opravilo, primerno za vse generacije. “Običajno sadimo v paru, udeležencem pa bodo gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije in SiDG pokazali pravilno sadnjo in jim svetovali pri sadnji v primeru vprašanj. Prostovoljci morajo orodje (rovnice, močnejše motike, lopate) prinesti s seboj. Podrobnejše informacije o lokacijah in poteku akcije so objavljene na spletni strani SiDG, na povezavi TUKAJ.

Na akcijo se je treba prijaviti s spletno prijavnico

Zaradi lažje organizacije dogodka pa zbirajo  obvezne spletne prijave. Prek povezave “spletna prijavnica” lahko ena oseba prijavi tudi večje število udeležencev.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.