21:18, čet, 4. Jul

Elektronski odpadki na svetu presegajo višino Pohorja





Če bi vse elektronske odpadke (e-odpadke) v Sloveniji naložili na tovornjake, bi bila kolona daljša od tridesetih kilometrov, do leta 2050 pa bi se količina lahko podvojila.

To zahteva takojšnje ukrepanje. Zato se je 39 strokovnjakov s področja zdravstva in socialnega varstva, proizvajalcev in podjetij za recikliranje ter nevladnih organizacij skupaj z občani zbralo na Trajnici – trajnostni delavnici, ki je potekala 30. marca 2023 na Regionalni razvojni agenciji za Podravje – Maribor (RRA Podravje – Maribor).

Trajnostna delavnica je potekala v okviru projekta DiCE, katerega cilj je razviti in predstaviti nove, krožne in okolju prijazne rešitve za oblikovanje, zbiranje, neposredno ponovno uporabo, obnovo, predelavo in recikliranje digitalnih zdravstvenih pripomočkov (kot so: nalepka ePaper, pametni nosljivi senzor, pametna škatlica za tablete, endo- cutter), ki bodo prispevali k omogočanju krožnega prehoda. Vodilni partner je Janssen Pharmaceutica NV (BE).

Osebne izkušnje z e-odpadki in motivacija za njihovo zmanjšanje so bili v središču Trajnice, ki so jo vodili RRA Podravje – Maribor, Games for Health in Ekosij, partnerji projekta DiCE (Obzorja Evrope). Udeleženci so v manjših skupinah razpravljali o različnih e-zdravstvenih napravah in drugih e-izdelkih ter prikazali enajst rešitev za njihovo zmanjšanje.

FOTO: RRA Podravje – Maribor

Trajnica v Mariboru je dober primer medgeneracijskega sodelovanja, na katerem so razpravljali o izkušnjah pri zbiranju in zmanjševanju e-odpadkov ter soustvarjali rešitve. Kot je omenila udeleženka so včasih “rešitve očitne in zlahka dosegljive, vendar ljudje potrebujejo korenček in palico, da spremenijo svoje stare navade”. In kot je razpravo v večini skupin povzel eden od moderatorjev: “končnim uporabnikom je treba jasno razložiti, kako uporabljati in odstranjevati naprave e-zdravja, in jim to tudi olajšati”.

FOTO: RRA Podravje – Maribor

Rešitve se bodo izvajale, preizkušale in prikazovale v petih zdravstvenih ekosistemih, ki odražajo geografsko razpršenost v Evropi, in sicer v okviru pilotnih projektov, ki jih bodo izvajale skupnosti na Norveškem, v Belgiji, Sloveniji, Španiji in Nemčiji. Projekt DiCE bo prispeval kublažitvi globalno rastočega problema zdravstvenih odpadkov, ki zajema tri snovne tokove – elektroniko, plastiko in kovine – ter ublažil pomanjkanje kritičnih in dragocenih surovin, hkrati pa bo varoval zdravje in varnost udeležencev pri uresničevanju krožnega gospodarstva. Izkoriščanje ključnih rezultatov bodo zagotovili vsi partnerji med projektom in po njem ter jih dodatno razširili na sosednje sektorje prek obstoječih mrež in platform, v katerih so zastopani partnerji.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.