06:17, ned, 7. Jul

VIDEO: Mariborski podžupan potrdil, da bo brv dražja za več kot milijon evrov, a stroškov naj ne bi krila občina





Podžupan Mestne občine Maribor Samo Peter Medved se je javno odzval na javne špekulacije glede financiranja izgradnje nove brvi Lent – Tabor, in da bi naj Mestno občino Maribor stala 1,3 milijona evrov več.

Pogodba je sklenjena po principu ključ v roke

Podražitev naj bi bila po nekaterih informacijah kar 1,3 milijona evrov, a stroški za občino, kot zatrjuje podžupan, ostajajo enaki.

“To moram v celoti zanikati. Stroški gradnje oz. gradbena pogodba z Makro5 ostaja nespremenjena, in sicer 4,2 milijona evrov, stroški sofinanciranja pa znašajo 3,2 milijona evrov. Pogodba je sklenjena po principu ključ v roke, to je tako, kot da kupujete stanovanje in je strošek na m2 toliko in toliko, zato je pogodbena vrednost nespremenjena. Vsekakor pa imajo podizvajalci kakšna različna razmerja med seboj. MOM je podpisala tri anekse, a nobenega finančnega, ki bi povečala obremenitev za Mestno občino Maribor.”

Brv bi morala biti končati konec marca, pričakujejo, da se bo zaključila v juniju. “Potrebno je dokončanje del, opraviti še prevzem, pridobiti uporabno dovoljenje in nato bo gradnja v celoti zaključena.”

Namesto pohorskega lesa bo brv izgrajena iz afriškega

In zakaj so se odločili za afriški in ne slovenski les? “To morate vprašati projektante. Ta projekt se je začel več kot 10 let nazaj, tudi investicija je v teku že več kot 10 let, verjetno pa je razlog v trajnosti,” je na vprašanje odgovoril Samo Peter Medved, podžupan MO Maribor.

“Tip pogodbe, ki ga imamo, je pogodba ključ v roke, kjer je pogodbena cena dogovorjena, običajno se mostovi in visoke gradnje gradijo po tem principu, medtem, ko se ostala prometna infrastruktura gradi po principu dejanskih obračunskih izmer,” je dejal v nadaljevanju.

Milijonske podražitve naj ne bi krila občina

Zanikal je, da bi bila v aneksu kakšna podražitev: “Je samo razmerje podizvajalcev. Podizvajalci morajo biti nominirani, to nas je izvajalec obvestil in o tem smo se strinjali.” Podražitev je več kot milijonska, podžupan je na vprašanje, kdo bo kril podražitev dejal: “To ni vprašanje za nas.”

Tudi prenova Lenta se je zamaknila za nekaj mesecev

Prenova Promenade Lenta obsega več sklopov, v tem trenutku je v izvajanju obnova med Starim in dvoetažnim mostom. “V sklopu izgradnje brvi je manjša ureditev območja samega obmostja, vse ostalo pa je v fazi projektiranja.” Tudi prenova Lenta zamuja. Rok je bil sicer v tem mesecu, a izvajalci del še niso končali. “Veliko del je še za postoriti, najbolj zamudna je izgradnja komunalne infrastrukture, a ta je skoraj v celoti urejena.”

Njegovi izjavi lahko prisluhnete spodaj.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.