01:16, ned, 7. Jul

Na Ptuju šesti slovenski vinogradniško-vinski kongres





Na Ptuju bo med 21. in 22. aprilom potekal šesti Slovenski vinogradniško-vinski kongres, ki bo na enem mestu združil vinogradnike, vinarje ter strokovnjake s področja vinogradništva in vinarstva. Organizatorji dogodka so pripravili bogat in tudi mednarodno obarvan program, v okviru katerega bodo osvetlili tudi prihodnji razvoj v panogi.

“V zadnjih 20 letih smo govorili o težavah na področju zmanjševanja vinogradniških površin, težavah s prodajo in cenovno politiko. Zdaj pa vsi skupaj ugotavljamo, da vinogradništvo v zadnjem času prihaja v svetlejše čase,” je stanje v panogi na današnji predstavitvi dogodka v Ljubljani orisal vodja organizacije kongresa in direktor ptujskega zavoda v okviru Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Andrej Rebernišek.

K temu je po njegovih besedah prispevalo to, da so v zadnjih letih veliko naredili na področju kakovosti, sloga in prepoznavnosti vin, ki so usmerjeni k potrošniku. “Prodaja kakovostnih vin raste, še posebej nas veseli, da se povečuje število družinskih vinogradnikov, ki imajo izdelan stil vina in tehnološko posodobljene kleti,” je dejal za STA.

Prav pregledu stanja v vinogradništvu in vinarstvu v zadnjih šestih let bo posvečen prvi dan kongresa, ki bo potekal v ptujskem Dominikanskem samostanu. Na okroglih mizah se bodo med drugim posvetili prihodnjim izzivom v panogi in oviram ter priložnostim na področju promocije, odpirali pa bodo tudi vprašanja glede podnebnih sprememb in rabe fitofarmacevtskih sredstev, kjer bodo v prihodnosti potrebna določena prilagajanja.

Drugi dan kongresa pa se povezuje s festivalom vina, kulinarike in lepih umetnosti Salon sauvignon, ki že nekaj let poteka na Ptuju. Strokovni del bo namenjen predstavitvi potenciala in pomena sorte sauvignon, njenemu kletarjenju in negi. Za obiskovalce pa pripravljajo tudi pokušanje najbolje ocenjenih vin znotraj omenjene sorte.

V okviru kongresa bo potekala tudi predstavitev Ptujske vinske kleti kot najstarejše vinske kleti v Sloveniji in vinarjev, ki so se na novo povezali v Združenje vinorodne Štajerske. Izbirali pa bodo tudi najboljše foto utrinke značilne slovenske pokrajine z vinogradi.

Poleg KGZS – Zavoda Ptuj pri organizaciji dogodka sodelujejo tudi mariborska fakulteta za kmetijstvo, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Zavod za turizem Ptuj. Zadnji Slovenski vinogradniško-vinski kongres je sicer potekal pred šestimi leti v vinorodni pokrajini Posavje.

Kot je za STA pojasnila Mojca Jakša s kmetijskega ministrstva, bodo njihovi predstavniki na kongresu spregovorili o možnostih finančnih pomoči vinogradnikom in vinarjev iz evropskih kmetijskih skladov in novostih, ki se obetajo glede označevanja samih vin.

“Gre za obvezo označevanja energijske vrednosti in sestavin. Vino se počasi enači z ostalimi živili, kjer so ti podatki obvezni,” je poudarila sogovornica in dodala, da so rešitve na tem področju na ravni EU še vedno v pripravi.

Predstavniki Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pa bodo udeležencem kongresa predstavili stanje in ukrepe glede bolezni vinske trte zlate trsne rumenice, s katero se v zadnjem letu srečujejo predvsem v severovzhodnem delu Slovenije.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.