04:26, ned, 7. Jul

FOTO in VIDEO: Pokanje s karbidom izvedli tudi v Rošpohu





Z velikonočnimi prazniki povezujemo tudi pokanje s karbidom, ki je sicer v večini krajev že izumrlo, spet drugod pa se trudijo, da tradicijo peljejo naprej. Stari ljudski verski običaj simbolizira Kristusovo vstajenje.

Pokanja smo se udeležili na domačiji Grmek v Rošpohu v Kamnici, kjer nam je Tomaž Grmek predstavil, kakšen je potek. Najprej se v zaprtem sodu kalcijev karbid zmeša z vodo in tako nastane plin acetilen. Nato se je s plamenom potrebno približati odprtini na sodu. Ob vžigu pride do glasnega poka, ob poku pa s soda odnese pokrov. Grmek sicer opozarja, da je potrebna velika previdnost, saj se lahko kaj hitro pripeti nesreča.

Pokanje v Kamnici so sicer obudili lani in se odločili, da letos ponovijo. Zjutraj so se odpravili na Sveti Urban, kjer se je ob 11. uri odvila sveta maša. Mašo je popestril pevski zborček Urban. “Nato smo odšli vsak na svojo stran na kosilo, po kosilu pa smo se zbrali na domačiji sadjarstva Grmek, kjer so bile priprave v polnem teku. Gospodar Tomaž je pripravil vse potrebno za pokanje, tudi za jedačo in pijačo je bilo poskrbljeno. Domači vinarji so poskrbeli za rujno kapljico,” nam je dejal Sebastijan Jaušovec.

 

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.