13:24, ned, 7. Jul

Naslednji teden bo sončev mrk. Kako bo ta vplival na ljudi?





Naslednji teden, v četrtek, 20. aprila 2023, bo ob 6.17 sončev mrk.

Do mrka pride, ko se Sonce, Luna in Zemlja postavijo tako, da sta Sonce in Luna točno nasproti, Zemlja pa je navidezno v isti liniji. Pri luninem mrku Zemlja meče senco na Luno, zaradi tega nanjo Sonce ne sveti. Pri sončevem mrku pa se med Zemljo in Soncem postavi Luna in prekrije Sonce. Gre za naravne pojave, ki se ciklično pojavljajo ves čas.

V tem mesecu smo že imeli  polno Luno, naslednji teden pa bo na vrsti sončev mrk, ki bo dobro viden, če bo le vreme dopuščalo, iz Avstralije. V Sloveniji ga sicer ne bomo videli, mnogi pa pravijo, da se bo njegov vpliv poznal pri obnašanju ljudi, čeprav ne bo viden. Tako kot se čuti vpliv polne Lune.

Bo prišlo do nesreč in prelomnih odločitev?

Mnogi namreč pravijo, da mrki napovedujejo slabe dogodke, tudi naravne katastrofe, velike nesreče. Prav tako naj bi se v času pred mrkom, tisti dan ali nekaj dni kasneje spremenilo obnašanje ljudi, prepiri naj bi se potencirali tudi v taki meri, da bi lahko prišlo do nasilja in zlorab. Po drugi strani pa naj bi bilo dobro, da  prav zaradi vseh napetosti ne bi v tem času sklepali večjih poslov, sprejemali pomembnih odločitev, saj bosta razpoloženje in obnašanje ljudi na tanki niti, ki se kaj hitro lahko pretrga. Prav zaradi tega je mogoče boljše, da se pomembnejše zadeve sklene nekaj dni prej ali pa nekaj dni kasneje.

Vsekakor pa velja, da za čisto vse, kar bi šlo narobe v naslednjem tednu, le ne smemo kriviti sončevega mrka. Kljub vsemu gre za naravni pojav, ki se pojavlja, odkar obstaja svet. Nanj se ljudje različno odzovejo. če so pred več stoletji še mislili, da pride do njega, ker je nekdo naredil nekaj narobe, je znanost kasneje  dokazala, da gre za naravne pojave, ki se pokažejo, ker se planeti in sateliti na svojem potovanju, kroženju postavijo v določene položaje.

Dva sončna mrka in dva lunina mrka

Letos pa nas pravzaprav čaka še nekaj mrkov. Poleg tega, ki bo 20. aprila, nas bo že v začetku naslednjega meseca, 5. maja, ob 19.24 doletel lunin mrk. 14. oktobra bo ob 20. uri spet sončev mrk, 28. oktobra pa ob ob 22.15 še en lunin mrk.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.