22:58, tor, 30. Apr

V Mariboru nov poskus sprejemanja občinskega proračuna





ariborski župan Saša Arsenovič je za danes sklical novo sejo mestnega sveta, na kateri bo poskušal spraviti pod streho drugo branje občinskega proračuna za letošnje in prihodnje leto.

Z doseganjem podpore v novi sestavi mestnega sveta ima velike težave, saj mu nasprotujejo tako v nedavno močno povečani svetniški skupini SDS kot Gibanju Svoboda.

Drugo branje proračunov je bilo na dnevnem redu seje 6. aprila, a so takrat mestni svetniki z večino glasov izglasovali predlog svetnika Stranke mladih – Zeleni Evrope Igorja Jurišiča, da se odločanje prestavi za 14 dni, vmes pa vključi v proračun manjkajoča sredstva, ki bi jih država morala zagotoviti občini za izpolnjevanje obveznih nalog, ki jih je z zakoni prenesla nanjo.

Predlog je kljub zatrjevanju župana, da se s tem ogroža delovanje občine, podprlo 22 od prisotnih 42 svetnikov. Med njimi so bili predstavniki svetniške skupine SDS, ki ima po združitvi z Listo Franca Kanglerja – NLS 12 glasov, in Gibanja Svoboda z 10 člani.

Mestna uprava je kasneje na sestanku svetniških skupin pojasnila, da zneska podfinanciranosti občine ni mogoče vključiti v proračun. Zato je bil po navedbah občine dosežen konsenz, da bo ob proračunu mestni svet danes sprejel še ugotovitveni sklep, s katerim bo znova opozoril vlado na problem podfinanciranosti Mestne občine Maribor ter pozval k spremembi zakona o financiranju občin.

Letošnji občinski proračun je predlagan v višini 190,9 milijona evrov, kar je za okoli 1,7 milijona evrov manj kot v prvi obravnavi. Proračun za prihodnje leto pa je s 145,5 milijona evri za 3,4 milijona višji od prvotnega predloga. Lanski proračun je znašal 181,9 milijona evrov.

Na dnevnem redu današnje seje je tudi predstavitev zaključnega računa proračuna občine za leto 2022.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.