16:14, ned, 30. Jun

Ministrstvo objavilo razpis za sofinanciranje dodatnih ur športne vadbe v osnovnih šolah





Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je objavilo razpis za sofinanciranje oddelkov z dodatno športno ponudbo v šolskem letu 2023/24. Z razpisom v višini milijon evrov bodo sofinancirali stroške strokovnega dela v oddelkih za učence od 1. do 3. razreda osnovne šole, program pa mora obsegati najmanj eno uro dodatne športne vadbe na teden.

Z razpisom bodo sofinancirali tudi stroške uporabe ali najema dodatnih športnih objektov oz. površin za obogatitev izvedbe športnih aktivnosti, je na današnji novinarski konferenci dejal minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda.

Državni sekretar na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje Boris Černilec pa je dodal, da je rok za prijavo šol in podružničnih šol na razpis 12. maj, prijavijo pa se lahko vse šole, tudi tiste, ki so vključene v razširjeni program osnovne šole. “Če ima šola več podružnic, lahko odda več vlog za vsako podružnico posebej,” je opozoril.

Ena šola bo za eno šolsko leto lahko dobila največ 10.000 evrov, stroške pa lahko predstavljajo stroški dela ali stroški prostora. “Strošek prostora bi po domače lahko pomenilo tudi, da otroke peljemo na plavanje, pa je to vstopnica za bazen, ali pa na smučanje, pa je to smučarska karta,” je pojasnil Černilec.

Ministrstvo s sredstvi evropske kohezijske politike načrtuje projekt Zmigaj!, ki vključuje razvoj in izvedbo športno-rekreacijskih programov za krepitev zdravja in aktiviranje najstnikov. “Zavedamo se namreč, da telesna zmogljivost vpliva ne samo na telesno, duševno in socialno zdravje najstnikov, temveč tudi na njihove kognitivne sposobnosti, s tem pa tudi na produktivnost in kakovost življenja,” je povedal Felda.

Poslanec Gibanja Svoboda Robert Janev pa je na novinarski konferenci v DZ opozoril, da so po raziskavi skupine Slofit s Fakultete za šport Univerze v Ljubljani gibalne sposobnosti šolskih otrok med epidemijo covida-19 padle za 17 odstotkov. Zato si prizadevajo za dodatne ure športa v šolah.

“Končni cilj mora biti odprava družbene paradigme, da šport predstavlja težavo in da večje število ur športne vzgoje predstavlja večjo obremenitev za naše otroke. Prav nasprotno, šport je rešitev in v šolskem sistemu predstavlja razbremenitev,” je prepričan Janev.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.