19:19, ned, 7. Jul

Danes je svetovni dan pljučne hipertenzije





Več kot 80 organizacij po svetu, med katerimi je tudi Društvo za pljučno hipertenzijo Slovenije, danes obeležuje svetovni dan pljučne hipertenzije, s katerim vsako leto 5. maja javnost osveščajo o tej redki, a nevarni bolezni. Po okvirnih ocenah v Sloveniji za pljučno hipertenzijo boleha med 100 in 200 ljudi.

Kot poudarjajo v slovenskem društvu, je pljučna arterijska hipertenzija ena težjih redkih bolezni. Zanjo je značilen povišan krvni tlak v pljučnem ožilju, zaradi česar mora srce črpati proti vedno večjemu pritisku in je vedno bolj obremenjeno. Bolezen lahko prizadene ljudi vseh starosti, najpogosteje mlade mamice, hkrati pa izredno hitro napreduje.

Vzroki za nastanek pogosto neznani

Vzroki za nastanek pljučne hipertenzije so številni in pogosto neznani. Bolezen je v redkih primerih lahko tudi dedna. Najpogostejša oblika se pojavlja pri tistih bolnikih, pri katerih se v globokih venah nog tvorijo krvni strdki. Ti se odtrgajo in potujejo po ožilju do pljučnega žilja, kjer se zagozdijo, s tem pa se volumen pljučnih žil začne postopoma ožiti.

Zdravila, ki bi pozdravilo to bolezen, še ni. Ko je stanje bolnika že tako slabo, da zdravila za lajšanje težav ne zadostujejo več, je zadnja možna rešitev le še presaditev pljuč.

Kakšni so simptomi?

Sicer pa so simptomi pljučne hipertenzije zadihanost, utrujenost, občutek omedlevice. Pri bolnikih z bolj napredno obliko bolezni so prisotne tudi bolečine v prsih, modra barva ustnic, izkašljevanje krvavega izpljunka in otekle noge. Bolniki večkrat navajajo, da imajo težave že pri hoji po stopnicah, zato se niso zmožni ukvarjati z nobenim športom.

Kot opozarjajo v društvu, je ključnega pomena zgodnja diagnoza, saj lahko ta bolniku omogoči optimalno zdravljenje in izboljša kakovost življenja. Težava pri diagnosticiranju je v tem, da so simptomi bolezni značilni tudi za mnoge druge, veliko pogostejše bolezni, zato zdravniki pljučno hipertenzijo, kot možno diagnozo, pogosto spregledajo. Med prvim posvetom z zdravnikom in postavitvijo diagnoze povprečno mineta dve leti. Zaradi neodkrite, pozno odkrite ali nezdravljene bolezni v roku treh let umre 50 odstotkov bolnikov.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.