07:16, tor, 30. Apr

Ste kdaj preverili pod UV-lučjo, ali imate res čiste roke? Bili bi presenečeni …





Včeraj je bil mednarodni dan higiene rok. Ob tem so v UKC Maribor pripravili info točke, na katerih so pokazali, kako se pravilno umije roke in tudi UV-luč, pod katero so lahko mimoidoči preverili, kako čiste roke imajo.

5. maja obeležujemo mednarodni dan higiene rok s sloganom »Ohranimo življenja: očistimo roke«. “Čiste roke so ključnega pomena za preprečevanje prenosa okužb. V evropskih bolnišnicah vsako leto 5 do 10 odstotkov pacientov zboli za okužbo, povezano z zdravstveno oskrbo. Ogroženi so tudi zdravstveni delavci in drugi zaposleni v bolnišnici,” so zapisali na UKC Maribor.

“Vzrok za okužbo so pogosto kontaminirane roke zdravstvenih delavcev. Ustrezna higiena rok zdravstvenega osebja, s poudarkom na razkuževanju rok, je temeljni, najenostavnejši, najcenejši in najučinkovitejši način za preprečevanje prenosa mikroorganizmov, ki lahko za 50 odstotkov zmanjša število okužb in z njimi povezane umrljivosti,” so nadaljevali.

Z željo po ozaveščanju in poudarku pomena higiene rok so zaposleni na več točkah v UKC Maribor včeraj pripravili info točke, na katerih so se lahko mimoidoči bližje spoznali z omenjeno temo. Na voljo jim je bila literatura, razkužila, preverili so lahko čistost rok pod UV-lučjo, zdravstveni kader pa je demonstriral tudi pravilno higieno in razkuževanje rok ter drugo.

Mednarodni dan higiene rok. Foto: UKC Maribor
Mednarodni dan higiene rok. Vir: UKC Maribor

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.