17:21, ned, 7. Jul

Tretjina anketirancev meni, da je posegov politike v policijo manj





Politika med vlado Roberta Goloba manj vpliva na delo policije, kot je med vlado Janeza Janše, meni dobra tretjina sodelujočih v raziskavi Mediane, ki jo je objavilo Delo. Petina jih medtem ocenjuje, da politika trenutno več vpliva na delo policije. Premierjev poziv k ponovni proučitvi odločbe o odstrelu medvedov večina ocenjuje kot poseg v stroko.

V raziskavi, ki jo je inštitut Mediana opravil med 3. in 4. majem in v kateri je sodelovalo 714 ljudi, je 36,2 odstotka vprašanih ocenilo, da politika v času Golobove vlade manj vpliva na delo policije, kot pa v času Janševe. 28,3 odstotka jih je menilo, da je vpliv politike na delo policije enak, 20,6 odstotka vprašanih pa je prepričanih, da politika v času aktualne Golobove vlade več vpliva na delo policije.

Križanje podatkov s političnimi preferencami anketirancev po pisanju Dela pričakovano kaže, da obstajajo velike razlike. Tako so predvsem podporniki Gibanja Svoboda prepričani, da je vpliva politike na delo policije trenutno manj. Sledijo podporniki preostalih dveh koalicijskih strank, Levice in SD.

Polovica podpornikov največje opozicijske stranke SDS je na drugi strani prepričana, da je vpliva na delo policije v času Golobove vlade več. Dobra polovica podpornikov NSi medtem ocenjuje, da je vpliv politike na delo policije enak.

Med mladimi anketiranimi, starimi od 24 do 34 let, je največ takšnih, ki menijo, da se o vplivu politike na policijo po volitvah ni veliko spremenilo, in sicer skoraj polovica.

Takšnega mnenja je tudi več kot tretjina vprašanih z visokošolsko izobrazbo.

Raziskovalce je obenem zanimalo, ali vprašani menijo, da zahteva premierja o ponovni preučitvi odločbe o odstrelu 230 rjavih medvedov pomeni poseganje politike v delo stroke. Velika večina, 61,9 odstotka, vprašanih je mnenja, da je to poseganje politike v strokovne odločitve.

Medtem jih je 28,2 odstotka odgovorilo, da pri tem ni šlo za poseganje politike v delo stroke, 9,9 odstotka pa je odgovorilo z “ne vem”.

Obstajajo velike razlike glede na politične preference anketirancev. Da gre pri tem za poseganje politike v strokovne odločitve, je tako prepričana velika večina podpornikov opozicijskih SDS in NSi ter vprašanih, starih od 18 do 24 let, in anketirancev s poklicno izobrazbo.

Kot ugotavlja Delo, pa Golob s pozivom ni prepričal niti lastnega volilnega bazen, saj manj kot polovica vprašanih podpornikov Gibanja Svoboda meni, da ne gre za poseganje politike v stroko. Mnenje podpornikov SD in Levice medtem ne odstopa od povprečja odgovorov.

Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.