19:19, ned, 7. Jul

FOTO in VIDEO: Na okensko polico mu je priletel ptič, ki ga v Sloveniji niso videli že več stoletij





Presenečenje Postonjčana, h kateremu je na okensko polico priletel nenavaden ptič, ki ga v Sloveniji že leta nismo videli, je bilo veliko.  Ptič je namreč imel perjanico okoli vratu, velik kljun in tudi sicer je bil videti popolnoma drugačen od vseh vrst ptic, ki so sedaj znane v Sloveniji.

Boris Arko, ki je nenavadnega ptiča posnel, kako sedi na okenski polici in se razgleduje okrog, je za portal N1 povedal, da je ptič priletel na polico in tam ostal približno pol ure. Dodal je še. da sta se malo pogovarjala, nato pa je ptič odletel in se čez čas vrnil. Nekaj je očitno pritegnilo njegovo pozornost, čeprav mu Arko ni dal ničesar.

Ga je pa posnel in nato uporabil aplikacijo za prepoznavo ptičev, so zapisali na portalu Metropolitan Slovenija.  Izkazalo se je, da je ptič, ki si je privoščil postanek na okenski polici, klavžar. Ta vrsta ptičev je v Sloveniji izumrla pred 400 leti. Od takrat je namreč niso zasledili. Po poročanju portala naj bi bil klavžar v srednjem veku znan tako na Krasu kot tudi v Istri in Dalmaciji. Gre za ptico selivko, ki ima rada skalnata okolja. Še zdaj pa naj bi jo poznali v Siriji, Turčiji in Maroku.

Klavžarji tehtajo do kilograma in pol, razpon peruti imajo med 120 in 135 centimetrov. Spadajo pa med ogrožene vrste.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.