15:24, ned, 7. Jul

Golob glede Magne: “Klavzule glede pogodbene kazni žal niso ravno v prid države, pač pa investitorja”





Investicija kanadsko-avstrijske avtomobilske skupine Magna v lakirnico v Hočah po besedah premierja Roberta Goloba nikakor ni zgodba o uspehu. “Ravno obratno,” je o Magninem umiku iz Hoč manj kot štiri leta po zagonu proizvodnje dejal danes v DZ. Investicija je po njegovem mnenju dobra lekcija, česa ne počnimo in čemu se izogibajmo.

Prihod Magne v Hoče sta leta 2016 napovedala takratni premier Miro Cerar in gospodarski minister Zdravko Počivalšek, vlada pa je sprejela celo poseben zakon, znan kot Lex Magna, ki je med drugim omogočal razlastitev lastnikov zemljišč. Proizvodnja v hoški lakirnici je stekla leta 2019, marca letos pa so v Magni napovedali njeno zaprtje.

Pogovori z Magno glede odškodnine še potekajo

Na to je danes na začetku majske seje Goloba spomnil poslanec Levice Matej T. Vatovec. Vprašal ga je, ali država pripravlja kakšno skupno oceno škode, ki je nastala zaradi tega posla, ter ali namerava odgovorne poklicati k odgovornosti.

Golob je odgovoril, da pogovori z Magno glede odškodnine še potekajo. “Klavzule glede pogodbene kazni žal niso ravno v prid države, pač pa investitorja,” je dejal.

Na investicijo gleda kot na zelo dobro lekcijo. Avtomobilska industrija je za celo Evropo ena najpomembnejših industrij in podpora njenih projektov se mu zdi povsem normalna. “Vendar način, kako je potekala investicija v Hočah, in način, kako mi podpiramo avtomobilsko industrijo, sta pa kot dan in noč,” je dodal.

Podpirati uveljavljene investitorje

Sam meni, da je treba podpirati takšne investicije, ki jih napove uveljavljen investitor, ki že ima v Sloveniji svoje tovarne, svoje zaposlene in svoje znanje ter želi dodatno razvijati obstoječe lokacije. “Takrat ga moramo res podpreti, brez obotavljanja,” je poudaril.

“Ko pa pride k nam nekdo, ki v Sloveniji sploh še ni bil prisoten, ter si želi čim cene dobiti zemljo in infrastrukturo ter še državni denar, takrat je pa treba dejansko trikrat razmisliti in se najraje tudi zahvaliti,” je dejal. Država mora vlagati v znanje in s tem pomagati industriji, da ohranja in povečuje svoje globalne deleže, predvsem pa ustvarja delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, je pozval.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.