13:16, ned, 7. Jul

V DZ danes razprava o predlogu rebalansa proračuna





DZ bo tretji dan redne majske seje obravnaval predlog rebalansa državnega proračuna. Z njim se primanjkljaj zmanjšuje za 376 milijonov evrov na še vedno visokih skoraj tri milijarde evrov. Glasovanje bo v četrtek.

Rebalans je potreben zaradi reorganizacije vlade, ko so se več ministrstvom spremenila delovna področja, pridružila pa so se jim še tri nova. Od 24. januarja jo tako sestavlja 20 ministrstev. V tem smislu se ustrezno prerazporeja sredstva med posameznimi resorji.

Hkrati vlada predlaga nekaj nižjo porabo, kot je predvidela ob sprejemanju letošnjega proračuna lani novembra. Prav tako pričakuje nekaj manj prihodkov.

Zmanjšanje načrtovanih odhodkov je po besedah finančnega ministra Klemna Boštjančiča možno predvsem zaradi uspešnega boja z energetsko draginjo in nižjega obsega potrebnih sredstev za njeno blaženje. Zmanjšujejo se tudi rezerva za financiranje ukrepov, povezanih s covidom-19, ter izdatki iz naslova kohezijske politike za obdobje 2021-2027.

Vlada tako predlaga, da se odhodki znižajo za 609 milijonov evrov na nekaj manj kot 16,1 milijarde evrov, prihodkov pa po novem pričakuje 13,1 milijarde evrov oz. 233 milijonov evrov manj kot doslej. Proračunski primanjkljaj naj bi se tako znižal na približno 2,9 milijarde evrov oz. 4,5 odstotka bruto domačega proizvoda.

Za razpravo o predlogu rebalansa in novele zakona o izvrševanju proračuna so si poslanci danes rezervirali skoraj deset ur časa, nato pa imajo na dnevnem redu še predlog novele insolvenčnega zakona, s katero želi vlada prenesti določbe evropske uredbe, odpraviti neskladja z ustavo ter uvesti spremembe za boljše poplačilo upnikov.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.