07:27, ned, 7. Jul

Sindikati Podravja ponovno opozarjajo na domnevno diskriminacijo voznikov avtobusov





Sindikati Podravja ponovno opozarjajo na domnevno diskriminacijo voznikov avtobusov in pozivajo k “pravilnemu in poštenemu” vrednotenju efektivnega delovnega časa teh delavcev. Predsednik Milan Mesarič je na današnji novinarski konferenci v Mariboru opozoril, da vozniki avtobusov tudi po nedavni spremembi zakonodaje ostajajo diskriminirani.

Sindikati Podravja, takrat še pod imenom KNSS-Neodvisnost, so prizadevanja za izboljšanje položaja voznikov avtobusov začeli že pred letom 2000. Izvedene so bile stavke, a se jih ni udeležilo veliko voznikov, zato so se obrnili na sodišče, kjer so po besedah Mesariča dosegli več sodb v prid teh delavcev.

Zato ga toliko bolj preseneča, da so poslanci DZ konec novembra lani izglasovali novelo zakona o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev ter o zapisovalni opremi v cestnih prevozih, ki po Mesaričevih besedah ne izboljšuje položaja voznikov avtobusov. Glasovanje v DZ je označil za “sramotno”. “Spet smo na začetku, vozniki avtobusov pa znova oškodovani,” je dejal.

Kot je pojasnil, so vozniki avtobusov plačani 100-odstotno le takrat, ko dejansko sedijo za volanom in vozijo, medtem ko so ostali čas, ko so na voljo delodajalcu, plačani le v 40-odstotnem deležu.

“Žalostna resnica v Sloveniji je, da voznik avtobusa prvi zjutraj vstane, gre na delovno mesto, kjer ostaja dlje od drugih delavcev, in še v soboto mora hoditi za volan avtobusa, da spravi skupaj 174 ur kot drugi delavci. To je sramotno in nizkotno,” je dejal Mesarič. “Tudi 14 ur mora biti na delovnem mestu, da je tisti dan plačan osem ur,” je dodal.

Po njegovih besedah bi bilo prav, da bi bili vozniki avtobusov plačani tako kot ostali vozniki, torej enako ves čas, ko so na voljo delodajalcu.

Sindikati Podravja so leta 2009 po besedah njihovega predsednika uspeli na ustavnem sodišču z zahtevo za oceno ustavnosti veljavne ureditve efektivnega delovnega časa voznikov delavcev in že takrat bi moral parlament po njegovih besedah odpraviti nezakonitosti, vendar do tega ni prišlo. Zato so v letu 2017 ponovno začeli sodno bitko in leta 2022 ponovno dobili potrditev na višjem delovnem in socialnem sodišču, saj je to po besedah Mesariča odločilo v korist delavcev.

“A ponovno se je ponovila stara praksa in ponovno je parlament glasoval proti uveljaviti poštenega zakona za te delavce. Tako so vozniki avtobusov ponovno dobesedno oropani poštenega plačila za njihovo delo in ponovno je efektivni delovni čas pri njih drugačen kot pri drugih kategorijah delavcev v Republiki Sloveniji,” izpostavljajo v omenjeni sindikalni organizaciji.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.