05:23, ned, 7. Jul

CSD se obeta denar za nove zaposlitve po sprejetju rebalansa proračuna





Na ministrstvu za delo se zavedajo, da so kljub kadrovskim krepitvam centri za socialno delo še vedno kadrovsko podhranjeni, zato dodatne zaposlitve načrtujejo tudi v tem letu. Po tistem, ko so v začetku leta zagotovili denar za devet dodatnih zaposlitev na CSD Maribor, bodo denar za dodatne zaposlitve zagotovili po sprejetju rebalansa proračuna.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se zaveda kadrovske podhranjenosti CSD in tako že od leta 2017 namensko, v okviru proračunskih zmožnosti, zagotavlja dodatne zaposlitve za centre za socialno delo (CSD). V odboju od 2017-2021 je bilo tako zagotovljenih dodatnih 207 zaposlitev, poleg tega pa so z začetkom uporabe družinskega zakonika za izvajanje interventne službe zagotovili tudi denar za dodatnega strokovnega delavca v stalni pripravljenosti, kar predstavlja finančne posledice za deset zaposlitev strokovnega kadra.

Uporabniki potrebujejo kontinuirano in poglobljeno podporo

Kadrovske krepitve CSD so se nadaljevale tudi v letu 2022. Ministrstvo je zagotovilo sredstva za dodatnih 123 zaposlenih (112 za redno dejavnost in 11 za krizne namestitve). Med njimi je tudi 48 koordinatorjev socialne aktivacije, ki so bili v času izvajanja projekta Socialna aktivacija zaposleni na ministrstvu, s 1. novembrom lani, po zaključku projekta pa so njihove zaposlitve prešle na CSD, so pojasnili na ministrstvu.

S prenosom zaposlenih so se CSD okrepili za izvajanje nalog socialnovarstvene storitve osebna pomoč, ki je bila, med drugim tudi s tem namenom, v letu 2022 nadgrajena. Uporabniki, ki se soočajo z največjo socialno izključenostjo, kot na primer dolgotrajni uporabniki socialne pomoči, potrebujejo kontinuirano in poglobljeno podporo s strani strokovnih delavcev na CSD, čemur so bile namenjene navedene dodatne zaposlitve, potrebne v okviru izvajanja storitve osebne pomoči, ki vključuje tudi delo na teren.

Ker so CSD še vedno kadrovsko podhranjeni, na ministrstvu dodatne kadrovske krepitve načrtujejo tudi v tekočem letu.

Ministrstvo v obdobju 2023-2027 načrtuje aktivnosti v okviru podukrepa Posodobitev sistema socialnega varstva ter varstva otrok in družin z namenom večje učinkovitosti, dostopnosti in kakovosti storitev za vključenost ciljnih skupin, ki bodo sofinancirane iz sredstev programa evropske kohezijske politike 2021-2027. V tem okviru bodo podprli storitve za najbolj prikrajšane osebe, vključno z otroki in družinami.

Krepitve moči CSD

Z načrtovanimi ukrepi in sredstvi za dodatne zaposlitve ministrstvo želi doseči cilj krepitve moči CSD, da bodo posameznikom in družinam v stiskah nudili čim boljšo oporo ter zagotavljali različne oblike pomoči vsakomur, ki se znajde v življenjski stiski in potrebuje strokovno pomoč.

Strokovni delavci CSD so sicer na terenu prisotni ves čas, tudi ponoči v okviru interventne službe, ki posreduje v nujnih primerih na podlagi obvestila policije, v primerih ogroženosti otroka, nasilja v družini ali ko se v stiski znajde starejša oseba, ki sama ne more poskrbeti zase in nima sorodnikov oziroma socialne mreže, ki bi ji lahko pomagali. Poskrbijo za prvo socialno pomoč, ogroženo osebo namestijo v varno okolje oz. opravijo vsa nujna opravila, ki zmanjšujejo ogroženost žrtve nasilja, je na pisno poslansko vprašanje poslanke SDS Anje Bah Žibert v zvezi s terenskim delom CSD odgovoril minister za delo Luka Mesec.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.