05:25, ned, 7. Jul

V Avstriji več kot 1400 vetrnih elektrarn, številni primeri dobrih praks





Na Štajerskem postavitev vetrnic dviga veliko prahu, veliko je takšnih, ki gradnji nasprotujejo. Na drugi strani pa nedaleč stran od nas, že v sosednji Avstriji, vidimo primere dobrih praks.

V Avstriji vetrno energijo za čisto proizvodnjo električne energije uporabljajo že več kot 25 let. In kot kažejo statistike negativnega vpliva ni zaznati. Iz praks sosednjih držav izhajajo številni primeri sinergije med vetrnimi parki, ki so umeščeni v območje gozda, s športnimi aktivnostmi kot so smučišča, kolesarske poti, pohodniške poti, adrenalinski parki (zip line, hoja po brveh nad krošnjami dreves, padalstvo ipd.), hkrati pa umeščanje vetrnih parkov omogoča nadalje koriščenje kmetijskih, živilskih in gozdarskih dejavnosti, zapišejo na strani Energija na veter.

Vetrne elektrarne so lahko celo magnet za turiste, če se aktivno uporabljajo integrirana v koncepte turizma.

“Če je vetrna energija vključena v regionalne zasnove turizma, lahko celo služi za vlečnega konja za turizem”

“Tako je na primer Gradiščanska s svojimi mnogimi vetrnimi parki v zadnjih letih beležila porast nočitev, v nasprotju s tem Koroška, kjer stojita le dve vetrnici, pa znaten padec. Če je vetrna energija vključena v regionalne zasnove turizma, lahko celo služi za vlečnega konja za turizem,” so zapisali v Avstrijskem združenju za vetrno energijo IG Windkraft.

Za primer so navedli tudi stezo za gorsko kolesarstvo skozi vetrni park Pretul na 1.600 metrih nad morsko višino. Zapisali so, da lahko tako vozniki od blizu doživijo od kot prihaja električna energija.

“Na Štajerskem je smučarsko področje Salzstiegl, kjer upravitelj Friedl Kaltenegger proizvaja celotno električno energijo (in še več) z dve vetrnimi napravami na gori in pravi: »Naši gosti so navdušeni, da se lahko peljejo na goro z vetrno energijo.«,” navajajo v Avstrijskem združenju za veterno energijo IG Windkraft.

Salzstiegl, Avstrija

“Pozornost in skrb za pridobivanje energije in vrsta porabljene energije tesno povezana z ohranjanjem narave”

“Kot izhaja iz prikazov izvedenih projektov v tujini, je pozornost in skrb za pridobivanje energije in vrsta porabljene energije tesno povezana z ohranjanjem narave. Zavedanje tega omogoča sobivanje interesov po zaščiti narave z interesi po koriščenju naravnih danosti preko turizma, kmetijstva in drugih gospodarskih dejavnosti,” so pojasnili v Energiji na veter in dodali: “Navedeno se prepoznava tudi v okviru Strategije razvoja Pohorja – Pohorje 365, ki lahko kot zelena oaza in naravni biser prispeva k temu z uvedbo zelenih pristopov glede pridobivanja in porabe energije, s čimer se gradi na prepoznavnosti tudi na področju turizma in prispeva h gospodarstvu in trajnostnemu razvoju.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.