05:28, ned, 7. Jul

Slovenska ministrica o težavah pri zanositvi in IVF postopku: “Najtežja življenjska preizkušnja”





Pravosodna ministrica dr. Dominika Švarc Pipan je za revijo Jana spregovorila o svoji poti do materinstva. Bila je trnova, a zdaj se vsak dan zahvali za hčerko Klaro.

Novinarki v pogovoru za revijo Jana ministrica zaupa, da je imela tri spontane splave, zadnjega lani v prvem mesecu nastopa ministrskega mandata. Dva splava pa je imela že pred IVF postopki, še pove.

Prvič je zanosila pri 37 letih, prej ni imela želje po otrocih, pove za Jano in dodaj: “Ko pa sem spoznala moža, je ta želja izbruhnila. Pri obeh prvih splavih je zarodek nehal rasti v osmem tednu – verjetno zaradi genske anomalije – in obakrat sem potrebovala medicinsko evakuacijo.”

Uspešno zanosila v postopku v Pragi

Kot še pove Dominika Švarc Pipan za revijo Jana, je bila vedno na kratkih postopkih IVF: “Bila sem na štirih kompletnih postopkih, skupaj pa sem imela osem transferjev. Dobila sem od 13 do 16 jajčec na postopek, zarodkov pa je bilo že veliko manj – trije ali štirje. Kar je še vedno veliko za mojo starost. Žal pa se niso »prijeli«. Narava je neizprosna in v nekaterih zadevah jo medicina lahko pretenta, ponekod pa ne, in ti postopki pokažejo starostne omejitve. Ženske tiktakanje življenjske ure dobesedno slišimo. Sedem transferjev sem imela v UKC, zadnji, v katerem je bila spočeta Klara, pa je bil v Pragi. Tam sem dobila 12 jajčec, štiri zarodke, dva sta preživela do transferja, oba so vstavili in oba sta se prijela, a je drugi v osmem tednu odmrl. Menda eden pogosto odmre, da drugega podpira.”

Povedala je še, da je bila to gotovo najtežja življenjska preizkušnja: “Pri meni se je zgodil čudež v zadnjem trenutku, tik pred 42. rojstnim dnem sem zanosila.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.