08:20, sob, 6. Jul

FOTO: Na mariborskih ulicah se s plakati predstavljajo države udeleženke Ofema





Organizatorji Olimpijskega festivala evropske mladine (Ofem), ki ga bo Maribor gostil od 23. do 29. julija, so v središču štajerske prestolnice predstavili razstavne plakate, ki z naravnimi, kulturnimi, zgodovinskimi in športnimi značilnostmi na drugačen način predstavljajo prav vse sodelujoče države.

Evropski olimpijski komite in Evropska olimpijska akademija sta z namenom predstavitve vključenih držav spodbudili k prepletanju športa in kulture, rezultat tega pa so nastali plakati, s katerimi preko športa odstirajo značilnosti držav udeleženk.

Dogodek je namenjen tudi obeleženju obletnice ustanovitve Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok). Tega je leta 1894 ustanovil Pierre de Coubertin s somišljeniki, ki so želeli obuditi olimpijske igre.

Razstava v Pokrajinskem muzeju Maribor

Ob uradni predstavitvi plakatov so pripravili tudi ogled občasne razstave Moda in šport, ki je v Pokrajinskem muzeju Maribor na ogled že od maja. V omenjenem muzeju že desetletje prirejajo Mesec mode v muzeju, letos pa so ga namenili prav Olimpijskemu festivalu evropske mladine.

Razstava je tako osredotočena na športna oblačila, saj muzej v zbirkah oblačilne kulture hrani tudi veliko predmetov športne dediščine. Tematiko mode in športa predstavljajo iz historičnega konteksta, kot tudi iz sodobnega, ko so postala oblačila za prosti čas zasnovana tako za vadbo in hkrati tudi za splošno vsakdanjo uporabo.

Zaradi Ofema, ki bo v Maribor privabil okoli 3600 mladih športnikov, bodo občasno razstavo podaljšali vse do 23. septembra, ko je dan slovenskega športa. V času športnega dogodka bo muzej priredil še druge športno-muzejske dogodke, v gradu bo tudi zaključna slovesnost festivala.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.